KOZUMPLÍKOVÁ, Romana, Dana BARTOŇKOVÁ, Zita CHOVANCOVÁ, Markéta HERMANOVÁ a Vojtěch THON. Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie. Online. Alergie. Praha: Tigis, 2014, roč. 16, č. 1, s. 52-57. ISSN 1212-3536. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie
Název česky Atypické laboratorní nálezy při diagnostice celiakie
Název anglicky Atypical laboratory pattern in diagnosis of celiac disease
Autoři KOZUMPLÍKOVÁ, Romana (203 Česká republika), Dana BARTOŇKOVÁ (203 Česká republika), Zita CHOVANCOVÁ (203 Česká republika, domácí), Markéta HERMANOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Vojtěch THON (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Alergie, Praha, Tigis, 2014, 1212-3536.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30102 Immunology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/14:00077711
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Celiakie; autoprotilátky; tkáňová transgltitamináza; deamidovaný gliadin; glutenová senzitivita; hiopsie
Klíčová slova anglicky Celiac disease; autoantibodies; tissue transglutaminase; deamiated gliadin; gluten sensitivity; biopsy
Štítky EL OK
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Soňa Böhmová, učo 232884. Změněno: 10. 12. 2014 15:17.
Anotace
Celiakie je zánětlivé autoimunitní onemocněni tenkého střeva způsobené lepkem. Její incidence celosvětově narůstá. Nicméně i přes dostupnost moderních diagnostických metod celiakie stále uniká diagnóze. V rámci diferenciální diagnostiky je současně třeba pomýšlet na nové definovanou nosologickou jednotku, glutenovou senzitivitu, která specifické laboratorní parametry nevykazuje a je diagnózou per exlusioriern. Základním laboratorním vyšetřením u pacientů s celiakií se při zachované tvorbě celkových imunoglobulinů ve třídě IgA stává stanovení sérových IgA protilátek proti tkáňové transglutamináze, u menších dělí pak IgG protilátek proti deamidovariému gliadinu. Existují však také pacienti s celiakií, kteří typický serologický nález nevykazují. V našem sdělení proto prezentujeme tři pacienty s entero-biopticky potvrzeným podezřením na celiakii, z nichž všichni měli negativní protilátky proti tkáňové transglutamináze ve třídě IgA, avšak pozitivní ve třídí IgG. Navíc u prvního z nich, na rozdíl od ostatních dvou, nebyla prokázána genetická predispozice (HLA DQ-2, HLA DQ-8). Negativita IgA protilátek proti tkáňové transglutamináze nevylučuje diagnózu celiakie a současně se nemusí vždy jednat ani o glutenovou senzitivitu.
Anotace anglicky
Celiac disease represents inflammatory autoimmune disorder of small intestine caused by gliadin with increasing incidence worldwide. Despite vhe existence of modem diagnostic methods celiac disease remains underdiagnosed. In patients without IgA deficiency, the determination of IgA antibodies against tissue transglutaminase represents the main approach in laboratory screening of patients with suspicion of cellar disease. Detection of IgG antibodies against deamidated gliadin peptides is useful for diagnosis of celiac disease in small children. Nevertheless, some patients with celiac disease do not express the typical serological pattern as we show in following three cases of patients with high suspicion of celiac disease proven by biopsy of small intestine. They had negative IgA antibodies against tissue transglutaminase, but positive in IgG class. In addition, the first patient, unlike the other two, didn't have genetic predisposition to celiac disease (HLA-DQ2, HLA-DQ8). Negativity of IgA antibodies against tissue transglutaminase does not necessarily mean either exclusion olCeliac disease or diagnosis of gluten sensitivity.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 03:31