KLUSOŇOVÁ, Markéta. Argumentace krásnou literaturou v právu. In Martin Škop, Michal Malaník, Markéta Klusoňová. Kreativita v právu 2014. Brno: Masarykova univerzita. s. 73-81. ISBN 978-80-210-7534-4. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Argumentace krásnou literaturou v právu
Název česky Argumentace krásnou literaturou v právu
Název anglicky Argumentation by literary fiction
Autoři KLUSOŇOVÁ, Markéta.
Vydání Brno, Kreativita v právu 2014, od s. 73-81, 9 s. 2014.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání paměťový nosič (CD, DVD, flash disk)
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-7534-4
Klíčová slova česky Law and literature; argumentace; právo; literatura; soudní rozhodnutí
Klíčová slova anglicky Law and Literature; argumentation; law; literature; judicial decision
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 30. 3. 2015 16:47.
Anotace
Příspěvek se zabývá použitím krásné literatury v argumentaci v soudních rozhodnutích v současnosti v České republice. V první části příspěvku bude posouzeno používání krásné literatury v soudních rozhodnutích z hlediska Law and Literature. V druhé části se zaměříme na vztah argumentace krásnou literaturou a hermeneutiky, přičemž důraz bude kladen na Gadamerovo pojetí této problematiky. Ve třetí části bude potom vysvětleno, jaké jsou vzájemné vztahy řeči, argumentace a porozumění. V poslední části budou tyto poznatky konfrontovány se zjištěními směru New Rhetoric. V závěru tak bude shrnuto, co použití krásné literatury znamená z hlediska rétorické kvality dané argumentace a zda je používání tohoto způsobu argumentace v našem prostředí smysluplné. Cílem tohoto příspěvku je stručně popsat a vysvětlit tento specifický jev v právní argumentaci.
Anotace anglicky
This paper deals with the use of literary fiction in legal reasoning. In the first part of the paper, I examined the use of literary fiction in judicial decisions with regard to Law and Literature. In the second part, I focused on the relationship of argumentation by literary fiction and hermeneutics, with particular emphasis on Gadamer's conception of this issue. The third part then I explain what are the mutual relations of speech, argumentation by literary fiction AND comprehension. In the last part of the paper, this knowledge will be confronted with the findings of the New Rhetoric. In conclusion, I will summarize what the use of literary fiction means in terms of rhetorical quality of argumentation and whether the use of this method of argumen tation is in our environment meaningful. The aim of this paper is to briefly describe and explain this unique phenomenon in legal reasoning.
Návaznosti
MUNI/A/0829/2013, interní kód MUNázev: Teoreticko-empirická východiska zkoumání právního vědomí v mezinárodním kontextu (Akronym: Právní vědomí v ČR)
Investor: Masarykova univerzita, Teoreticko-empirická východiska zkoumání právního vědomí v mezinárodním kontextu, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 06:40