SLÁDEK, Petr. Měření hustoty plynů. Novotná, Jiřina (ed.). In Motivace nadaných žáků a studentů v matematice a přírodních vědách III. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Měření hustoty plynů.
Název česky Measurement of density of gases.
Název anglicky Measurement of density of gases.
Autoři SLÁDEK, Petr.
Novotná, Jiřina (ed.).
Vydání Motivace nadaných žáků a studentů v matematice a přírodních vědách III. 2014.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Hustota; vzduch; CO2; N2O; školní experiment;
Klíčová slova anglicky Density; air; CO2; N2O; measurement; school experiment
Změnil Změnil: doc. RNDr. Petr Sládek, CSc., učo 1617. Změněno: 4. 3. 2015 00:13.
Anotace
Ve školní praxi se téměř vždy stanovuje hustota pevných látek a kapalin, nicméně měření hustoty plynů bývá mlčky opomíjeno. Je to způsobeno jednak absolutní hodnotou hustoty plynů, kdy nemůžeme zanedbat vztlakovou sílu, jednak závislostí objemu a zejména tlaku ve stavové rovnici. Pro plyny se hustota může měnit v širokém rozmezí, protože částice se mohou volně přibližovat a vzdalovat, což je dáno tlakem a objemem. Pro měření hustoty plynů jsme využili metodu měření pomocí vakua a to v několika variantách. Tyto experimentální úlohy jsou vhodné pro skupinu nadaných žáků, protože vyžadují větší míru představivosti.
Anotace anglicky
In school practice we always determine the density of solids and liquids, but measuring the density of gas is silently ignored. This is caused by absolute value of the density of the gas, which can not be neglected lift force, first, the volume dependence and in particular the pressure in the equation of state. For gases, the density can vary over a wide range because the particles are free to move closer together when constrained by pressure or volume. To measure the gas density, we used several methods of measurement using a vacuum. These experimental tasks are suitable for groups of talented students, because they require a greater degree of imagination.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 20:49