D 2015

Římskoprávní "inaedificatio" v režimu nového občanského zákoníku

ŠMÍDOVÁ MALÁROVÁ, Lenka

Základní údaje

Originální název

Římskoprávní "inaedificatio" v režimu nového občanského zákoníku

Název anglicky

Roman law "inaedificatio" and the new civil code

Vydání

Bratislava, II. česko-slovenské stretnutie doktorandov a postdoktorandov v obore právnych dejín a rímskeho práva: Zborník z vedeckej konferencie ktorá sa uskutočnila dňa 11. júna 2014 na pôde Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, od s. 162-172, 11 s. 2015

Nakladatel

Atticum

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Stať ve sborníku

Obor

50500 5.5 Law

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Organizační jednotka

Právnická fakulta

ISBN

978-80-971381-8-9

Klíčová slova česky

vlastnické právo; přírůstek; superficies solo cedit; nový občanský zákoník; římské právo

Klíčová slova anglicky

ownership right; increase; superficies solo cedit; new Civil code; Roman law

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 18. 2. 2016 15:20, Mgr. Petra Georgala

Anotace

V originále

Příspěvek je zaměřen na římskoprávní aspekty nabývání vlastnického práva přírůstkem na základě zřízení stavby. Tento typ přírůstku označuje romanistická literatura termínem „inaedificatio“. Kategoricky se jedná o umělý přírůstek, který vzniká na základě lidské vůle spojením movité a nemovité věci. Snahou autorky tohoto příspěvku bude poukázat na typické znaky nabývání vlastnického práva ke stavbě v novém občanském zákoníku, které se v souvislosti se znovuzavedením zásady „superficies solo cedit“ podstatně odlišují od předchozí domácí občanskoprávní úpravy.

Anglicky

The contribution is focused on Roman law aspects in the legal regulation of a gaining ownership right by an accession by building. This type of accesion is in literature called as „inaedificatio“. It can be defined as the accession that is based on the human will. The aim of the authoress of this contribution will be to point out the typical characters of a gaining ownership right to the building in new Civil code. As a result of a renewal of principle „superficies solo cedit“ is new legal regulation different from previous civil codes.