ŠEĎOVÁ, Klára, Petr SUCHÁČEK a Martin MAJCÍK. Kdopak to mluví? Participace žáků ve výukové komunikaci na druhém stupni základní školy. Pedagogika. Praha: Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova, roč. 65, č. 2, s. 143-162. ISSN 0031-3815. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kdopak to mluví? Participace žáků ve výukové komunikaci na druhém stupni základní školy
Název anglicky Who is talking? Student participation in classroom discourse at lower secondary school
Autoři ŠEĎOVÁ, Klára (203 Česká republika, garant, domácí), Petr SUCHÁČEK (203 Česká republika, domácí) a Martin MAJCÍK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Pedagogika, Praha, Pedagogická fakulta, Univerzita Karlova, 2015, 0031-3815.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00080916
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky výuková komunikace; žákovská participace; žákovské iniciace
Klíčová slova anglicky classroom discourse; participation; student contribution
Štítky rivok
Změnil Změnil: doc. Mgr. Martin Sedláček, Ph.D., učo 23221. Změněno: 1. 4. 2016 12:03.
Anotace
Cílem této studie je na datech z videonahrávek výuky na druhém stupni základní školy prozkoumat, jakým způsobem se různí žáci zapojují do výukové komunikace. Participaci na komunikaci chápeme jako čas, po který jednotliví žáci ve výuce hovoří. Tento ukazatel sledujeme na vzorku 82 žáků ve čtyřech různých třídách. V první části příspěvku prostřednictvím kvantitativní analýzy ukazujeme, že participace na komunikaci ve školní třídě není rovnoměrně distribuovaná, neboť žáci s vyšší školní úspěšností se do komunikace zapojují ve vyšší míře. Ve druhé části textu prostřednictvím kvalitativní analýzy interakce mezi jednou učitelkou a dvěma žáky s různými charakteristikami školní úspěšnosti demonstrujeme, že vzorce participace jsou sociálně konstruovány v proudu interakcí mezi učitelem a žáky.
Anotace anglicky
Th e aim of this study is to use data from video recordings of teaching at the second level of primary school to study the way in which diff erent pupils contribute to class communication. We understand participation in teaching communication in terms of the overall length of time that individual pupils speak in lessons. We monitored this indicator on a sample of 82 pupils in four diff erent classes. In the fi rst part of the article we show through quantitative analysis that participation in communication in school class is not uniformly distributed, because pupils with higher school success indicators take part to a greater extent. In the second part of the text, on the basis of qualitative interaction between one teacher and two pupils with diff erent characteristics as to school success we demonstrate that models of participation are socially constructed in the course of interaction between teacher and pupils.
Návaznosti
GA13-23578S, projekt VaVNázev: Učitel a žáci v dialogickém vyučování
Investor: Grantová agentura ČR, Učitel a žáci v dialogickém vyučování
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:22