SEDLÁČKOVÁ, Lenka, Jiří JARKOVSKÝ, Jiří KALINA, Gorzyslaw POLESZCZUK a Zdeňka SVOBODOVÁ. A Negative Correlation between Mercury Content in Muscle and Body Weight in Carp from Uncontaminated Ponds. Czech Journal of Food Sciences. Praha: Czech Academy of Agricultural Sciences, 2015, roč. 33, č. 3, s. 204-209. ISSN 1212-1800. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.17221/351/2014-CJFS.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A Negative Correlation between Mercury Content in Muscle and Body Weight in Carp from Uncontaminated Ponds
Autoři SEDLÁČKOVÁ, Lenka (203 Česká republika), Jiří JARKOVSKÝ (203 Česká republika, garant, domácí), Jiří KALINA (203 Česká republika, domácí), Gorzyslaw POLESZCZUK (616 Polsko) a Zdeňka SVOBODOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Czech Journal of Food Sciences, Praha, Czech Academy of Agricultural Sciences, 2015, 1212-1800.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 40103 Fishery
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.728
Kód RIV RIV/00216224:14110/15:00083583
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.17221/351/2014-CJFS
UT WoS 000354767300002
Klíčová slova anglicky Cyprinus carpio; total mercury; sediment
Štítky EL OK
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Věra Pospíšilíková, učo 9005. Změněno: 19. 10. 2015 15:38.
Anotace
The relationship between body weight and total mercury content in the muscle of common carp (Cyprinus carpio) from 13 uncontaminated ponds in South and West Bohemia was investigated. In total, 215 three-years-old marketable carps and 26 samples of bottom sediment were analysed. Total mercury contents (THg) in muscle and sediments were determined using an single-purpose atomic absorption spectrophotometer. The correlation between body weight and mercury content in muscle was found to be negative and statistically significant (Pearson correlation: r(P) = -0.269, P < 0.001). THg content in muscle significantly decreased as the body weight of carp from uncontaminated ponds increased. This is likely due to the intensive weight gain of marketable carp.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 13:06