KOBÍKOVÁ, Zuzana a Jakub MÁCHA. Hypertext is Xanadu: an Interplay of Organic and Mechanical Metaphors in Scientific Conceptualization. In 5th International Conference on Metaphor and Thought, 7-9th October 2015, Federal University of Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hypertext is Xanadu: an Interplay of Organic and Mechanical Metaphors in Scientific Conceptualization
Název česky Hypertext je Xanadu: souhra organické a mechanické metaforiky ve vědecké konceptualizaci hypertextu
Autoři KOBÍKOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí) a Jakub MÁCHA (203 Česká republika, domácí).
Vydání 5th International Conference on Metaphor and Thought, 7-9th October 2015, Federal University of Minas Gerais (UFMG), Belo Horizonte, Minas Gerais, Brazil, 2015.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Brazílie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083892
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Xanadu; hypertext; metafora; konceptualizace; vědecké objevování
Klíčová slova anglicky Xanadu; hypertext; metaphor; conceptualisation; scientific discovering
Štítky mzok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. Dr. phil. Jakub Mácha, Ph.D., učo 3662. Změněno: 10. 5. 2020 14:16.
Anotace
Defined as a nonlinear text with links containing references to other pieces of information, hypertext presents an extension of the concept of text. We presuppose that hypertext is conceptualised metaphorically. We want to show the relations between this conceptualisation and the implementation of hypertext into our culture. We shall provide a Blumenbergian analysis of this scientific conceptualisation. Our aim is to interpret it as a pragmatically determined dialectical interplay of organic and mechanical “absolute metaphors” (metaphors that cannot be fully paraphrased in a literal language). Blumenberg's theory (which is in our view a forerunner of cognitive linguistics) gives a historical dimension to our inquiry. Max Black's interaction theory provides us with a rigorous logical analysis of absolute metaphors and their associative complexes. We shall focus on the Ted Nelson absolute metaphor “hypertext is Xanadu”. Nelson expanded a metaphor of Vannevar Bush. Bush conceived of text linking in terms of the mechanization of the organic associative memory in his mechanical metaphor “association is a trail”. Bush imagined hypertext as a mechanical aid for our memory. Douglas Engelbart made Bush's concept more organic in terms of the human-computer interaction. Nelson conceptualized his Xanadu hypertextual system as an organic system which imitates the functions of the human mind. Nelson imagined his Xanadu as a place of literary memory. He referred to Coleridge's Xanadu, as the never-ending and the active finding of a magical place. Nelson's hypertextual system Xanadu functions, after forty years of development, in a restricted version. It is still a dream as in Kubla Khan's Xanadu. The dialectical interplay of these metaphors indicates that a more mechanical medium (WWW) is more vital than an organic one. Xanadu, however, has the chance to inspire a more specialised system for scientists and teachers who are able to conceptualize in a more complex way.
Anotace česky
Definován jako nelineární text obsahující odkazy k jiným informacím, představuje hypertext významové rozšíření pojmu text. Předpokládáme, že hypertext je konceptualizován obrazně. Chceme ukázat vztahy mezi touto konceptualizací a zdomácňováním hypertextu ve společnosti. Pracovat budeme metodou blumenbergovské analýzy této vědecké konceptualizace. Naším cílem je interpretovat ji jako pragmaticky podmíněnou dialektickou souhru organických a mechanických "absolutních metafor" (metafory, které nemohou být plně parafrázován v doslovném jazyce). Blumenbergova teorie (která podle našeho názoru předchází kognitivní lingvistice), dává našemu zkoumání historický rozměr. Teorie interakce Maxe Blacka, stejně jako teorie fikčních světů ve zkoumání metafory, nám pomáhá v logické analýze absolutních metafor a jejich asociativní komplexů. Zaměříme se na absolutní metaforou Teda Nelsona "hypertext je Xanadu". Nelson rozšířil metaforu Vannevara Bush. Bush uvažoval o možnostech textového propojení jako o mechanizaci organické asociativní paměti v mechanickém metafoře "asociace je stezka". Bush si představoval hypertext jako mechanické rozšířění naší paměti. Douglas Engelbart učinil pojetí Bushe více organické, pokud jde o interakci člověka s počítačem. Nelson chápal svůj projekt Xanadu jako hypertextový, organický systém, který napodobuje funkce lidské mysli. Nelson si představoval Xanadu jako nekonečné místo literární paměti. Odkazoval na Coleridgeovo Xanadu a nikdy nekončící, aktivní hledání magického místa. Hypertextový systém Xanadu funguje po čtyřiceti letech vývoje, v omezené verzi. Je stále snem jako v básni Kubla Khan. Dialektická souhra těchto metafor ukazuje, že současnější, více mechanické médium (WWW) je životaschopnější než organické Xanadu. Xanadu má ale šanci inspirovat více specializované hypertextové systémy pro vědce a učitele, kteří jsou schopni konceptualizovat složitějším způsobem.
Návaznosti
MUNI/A/1153/2014, interní kód MUNázev: Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse
Investor: Masarykova univerzita, Soudobé problémy a minulé podoby filozofické diskuse, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 16:43