ČINČERA, Jan. Environmentální výchova: efektivní strategie. Online. Praha: BEZK, Agentura Koniklec a Masarykova univerzita, 2013. 127 s. ISBN 978-80-210-6642-7. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Environmentální výchova: efektivní strategie
Autoři ČINČERA, Jan
Vydání Praha, 127 s. 2013.
Nakladatel BEZK, Agentura Koniklec a Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-210-6642-7
Štítky Munipress
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Radka Vyskočilová, učo 2368. Změněno: 21. 9. 2015 14:32.
Anotace
Publikace se zaměřuje na oblast environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). V první části studie popisuje EVVO jako výchovně-vzdělávací proces rozvíjející kompetence pro odpovědné environmentální chování. Ve druhé části jsou charakterizovány tři základní typy nástrojů, které se používají pro dosažení jejích cílů: programy, informační služby a podpůrné materiály. Studie kategorizuje programy EVVO a uvádí zásady pro analýzu logického modelu programu. V poslední části studie charakterizuje strategie pro rozvíjení vztahu k přírodě a ke konkrétní lokalitě, pro porozumění ekologickým principům, environmentálním problémům a konfliktům a pro rozvoj kompetencí pro odpovědné environmentální chování.
Anotace anglicky
The study deals with the field of environmental education, interpretation, and communication (EE). In the first part, EE is described as an educational process developing competence for responsible environmental education. In the next part, three types of instruments applied for achieving the goals of EE are analyzed: programmes, information services, and supporting materials. The study categorizes EE programmes and provides basic guidelines for programme logic model analysis. In the last part, the study discusses strategies for developing environmental sensitivity, sense of place, ecology knowledge, awareness of environmental problems and issues, and competence for responsible environmental behaviour.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 14:23