SEDLÁČKOVÁ, Jana. Typologie rodinných vypravěčů. In Konference ČAPV 2015, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni, 16.-18. 9. 2015, Plzeň. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Typologie rodinných vypravěčů
Název anglicky Typology of Family Storytellers
Autoři SEDLÁČKOVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Konference ČAPV 2015, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni, 16.-18. 9. 2015, Plzeň, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00083950
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky pohádka; rituál; předškolní děti; čtení; vyprávění; vícegenerační rodina
Klíčová slova anglicky fairy tale; ritual; preschool children; reading; telling; multigenerational family
Štítky mzok, pohádka, předškolní děti, ritual, rivok, vyprávění, vícegenerační rodina, čtení
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 23. 3. 2016 15:59.
Anotace
Hlavním cílem posteru bylo prezentovat typologii čtyř různých přístupů, které mnou zkoumaní rodiče a prarodiče z vícegeneračních rodin zaujímají při čtení a vyprávění pohádek předškolním dětem. Tyto přístupy se zdají být ovlivněny jejich rodinnými rolemi (matka, otec, babička, dědeček) a genderem (muž, žena). Vyjádřeno metaforami, přístup Chůvy zaujímaly zpravidla ženy, přístup Učitele spíše rodiče, přístup Mudrce spíše prarodiče a přístup Kašpárka byl doménou mužů. Zástupci každého z přístupů shledávají ve čtení či vyprávění dětem poněkud odlišný smysl, což se projevuje v rozdílných podobách jejich vyprávěcích rituálů. Chůvy je vnímají jako přirozenost a sledují jimi hlavně kontakt s dítětem. Pro Učitele jsou spíše potřebou a vidí v nich potenciál pro všestranný rozvoj dítěte a základ pro pozdější učení čtení. Mudrci je vnímají jako příjemnou povinnost a snaží se jimi dítě mravně vychovávat. Pro Kašpárky jsou tyto aktivity především o zábavě a vzájemné legraci.
Anotace anglicky
The poster was devoted to the presentation of a typology of four different approaches which particular parents and grandparents from four multigenerational families adopt during reading and telling fairy tales to preschool children. These approaches seem to be influenced by their family roles (mother, father, grandmother, grandfather) and gender (man, woman). Expressed by metaphores, the Nurse approach has been adopted by women, the Teacher approach mostly by parents, the Sage approach mostly by grandparents and the Jester approach has been a domain of men. Each type finds slightly different meaning in reading and storytelling to the children, which emerges in different forms of their common rituals. Nurses perceive them as nature and they are mainly interested in contact with the child. Teacher sees them rather as need and potential for child's overall development and basics for later learning to read. Sages take them as pleasant duty with moral educative aspects. For Jesters they are more about common entertainment and fun.
Návaznosti
MUNI/A/1219/2014, interní kód MUNázev: Celoživotní učení v institucionálních souvislostech
Investor: Masarykova univerzita, Celoživotní učení v institucionálních souvislostech, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 15:33