RABUŠICOVÁ, Milada, Lenka KAMANOVÁ a Kateřina PEVNÁ. Mezigenerační učení v komunitě : obsah a podnímky. In Konference ČAPV 2015, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni, 16.-18. 9. 2015, Plzeň. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezigenerační učení v komunitě : obsah a podnímky
Název anglicky Intergenerational learning in the community : content and conditions
Autoři RABUŠICOVÁ, Milada (203 Česká republika, garant, domácí), Lenka KAMANOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Kateřina PEVNÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Konference ČAPV 2015, Fakulta pedagogická ZČU v Plzni, 16.-18. 9. 2015, Plzeň, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/15:00081429
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky mezigenerační učení; komunita
Klíčová slova anglicky intergenerational learning; community
Štítky mzok, rivok
Změnil Změnila: Mgr. Marie Skřivanová, učo 262124. Změněno: 23. 3. 2016 09:32.
Anotace
V příspěvku se soustřeďujeme na mezigenerační učení v komunitě. Hlavní výzkumnou otázkou je "co a jak se vzájemně učí příslušníci různých generací a jaké mají příležitosti k vzájemnému učení v prostředí komunit a komunitního vzdělávání". Hlavní výzkumná otázka je zarámována tématy mezigenerační spolupráce, sdílení, vztahů a vzájemné podpory. Teoretickými východisky jsou pro nás dva koncepty: koncept celoživotního učení a koncept mezigeneračního učení, jež chápeme jako "postup, který si klade za cíl přivést lidi dohromady cílevědomými, vzájemně prospěšnými aktivitami, které podporují větší porozumění a respekt mezi generacemi, a mohou přispět k budování soudržnosti komunit" (Fischer, 2008, s. 8). Právě do prostředí komunit a komunitního vzdělávání, konkrétně soustřeďujeme svoji výzkumnou pozornost na mezigenerační programy. Navrhovaný příspěvek vychází z první kvalitativní fáze čtyřletého projektu. Ta je postavena na výzkumné technice tzv. obserview, tzn. pozorování chování a následné zkoumání interpretací chování aktéry pomocí hloubkových skupinových rozhovorů. Za jednotku analýzy je zvolena situace, což je zárukou komplexního přístupu ke sledovanému jevu. Analýza dat je vedena hledáním pravidelností v situacích učení, dále potřebou zasazení situací učení do relevantních sociálních a kulturních kontextů. Účelem této kvalitativní fáze je vyčerpávající deskripce a explanace situací mezigeneračního učení v prostředí komunitních programů. Tato fáze má být opěrným bodem ke kvantitativní fázi výzkumu mezigeneračního učení. Od této kvalitativní fáze založené na výzkumné technice obserview. Očekáváme, že nám pomůže: rozšířit či zpochybnit existující teorii; stane se doplňujícím zdrojem hypotéz pro následný kvantitativní výzkum.
Anotace anglicky
The paper focuses on intergenerational learning in the community. The main research question is "what and how they are taught members of different generations and what are the opportunities for mutual learning in the communities and community education." The main research question is framed themes of intergenerational cooperation, sharing, relationships and mutual support. Theoretical bases for us are two concepts: the concept of lifelong learning and the concept of intergenerational learning, which is understood as "a procedure that aims to bring people together purposive and mutually beneficial activities which promote greater understanding and respect between generations and may contribute to building community cohesion"(Fischer, 2008, p. 8). Now into community and community education, specifically concentrating its research focus on intergenerational programs. The suggested contribution is based on the first qualitative phase of the four-year project. It is based on a research technique called. Obserview, ie. behavioral observations and interpretations subsequent examination of the behavior of players through in-depth group discussions. As a unit of analysis is chosen situation, ensuring a comprehensive approach to the phenomenon pursued. Data analysis is guided by the search for regularities in learning situations, as well as the need to set up learning situations relevant social and cultural contexts. The purpose of this qualitative phase is a comprehensive description and explanation of situations intergenerational learning in an environment of community programs. This phase should be the fulcrum for quantitative research phase intergenerational learning. From the qualitative phase based on a research technique obserview. We expect that we will help to: extend and challenge the existing theory; becomes an additional source of hypotheses for subsequent quantitative research.
Návaznosti
GA13-07234S, projekt VaVNázev: Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
Investor: Grantová agentura ČR, Mezigenerační učení v různých sociálních prostředích
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 23:09