ŠURANSKÝ, Pavel. Hudební preference mládeže a pedagogická interakce učitele. In Doktorandská konference "Hudební preference mládeže jako problém současné hudební výchovy". 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hudební preference mládeže a pedagogická interakce učitele
Název česky Hudební preference mládeže a pedagogická interakce učitele
Název anglicky Music Preferences of the Youth in the Czech Republic and Pedagogic Interaction of the Teacher
Autoři ŠURANSKÝ, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Doktorandská konference "Hudební preference mládeže jako problém současné hudební výchovy" 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/15:00086434
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky hudební výchova; učitel, sociologie; kognitivně sociální učení; estetické cítění
Klíčová slova anglicky music education; teacher; sociology; cognitive-social learning; aesthetic feeling
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Šuranský, Ph.D., učo 361855. Změněno: 24. 2. 2016 10:31.
Anotace
Hudební preference mládeže se zpravidla utváří v rámci určitých skupin, pro které jsou charakteristické znaky, kterými se liší od skupin ostatních. Za hlavní faktory socializace bývá považována rodina a škola. V rámci školní docházky je důležité kognitivně sociální učení. Jedním z jeho složek je observační učení, kdy je chování jedince ovlivňováno pozorováním určitého modelu, tedy učitele. Ideální učitel umí žáky motivovat a tím výrazně ovlivnit jejich školní úspěšnost i sebedůvěru také v jiných oblastech jejich osobního života. U žáků dokáže vzbudit zájem o hudbu i o probíranou látku, přiblížit jim cíle výuky a vyjasnit plán postupu. Pro názornost a zkvalitnění výuky dovede používat moderní audiotechniku a hudební softwary. Hudební preference mládeže se zpravidla utváří v rámci určitých skupin, pro které jsou charakteristické znaky, kterými se liší od skupin ostatních. Za hlavní faktory socializace bývá považována rodina a škola. V rámci školní docházky je důležité kognitivně sociální učení. Jedním z jeho složek je observační učení, kdy je chování jedince ovlivňováno pozorováním určitého modelu, tedy učitele. Ideální učitel umí žáky motivovat a tím výrazně ovlivnit jejich školní úspěšnost i sebedůvěru také v jiných oblastech jejich osobního života. U žáků dokáže vzbudit zájem o hudbu i o probíranou látku, přiblížit jim cíle výuky a vyjasnit plán postupu. Pro názornost a zkvalitnění výuky dovede používat moderní audiotechniku a hudební softwary.
Anotace anglicky
Music preferences of the youth are usually shaped within certain groups with typical features which distinguish them from other groups. The main factors of socialization are traditionally family and school. Within school attendance, cognitive-social learning is important. One of its parts is observational learning where the behaviour of the individual is influenced by observing a certain model, thus the teacher. The ideal teacher knows how to motivate the pupils and so significantly influence their school success rate and self-confidence in other areas of their personal life. They know how to raise the interest in music and curriculum in the pupils, how to explain the aims of education and clarify the plan of the procedure. They are able to use modern audio-equipment and music software for illustration and better quality of teaching.
Návaznosti
MUNI/A/1309/2014, interní kód MUNázev: Postoje vysokoškolských studentů ČR k soudobé artificiální hudbě
Investor: Masarykova univerzita, Postoje vysokoškolských studentů ČR k soudobé artificiální hudbě, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 25. 7. 2024 18:23