PAWERA, Lukáš a Petr SLÁDEK. Jednoduché zařízení pro plasmatickou úpravu materiálů. In XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie DIDAKTIKA CHEMIE A JEJÍ KONTEXTY. 2015. ISBN 978-80-210-7844-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jednoduché zařízení pro plasmatickou úpravu materiálů
Název anglicky A Simple Device for Plasma Surface Treatment
Autoři PAWERA, Lukáš a Petr SLÁDEK.
Vydání XXIV. Mezinárodní konference o výuce chemie DIDAKTIKA CHEMIE A JEJÍ KONTEXTY. 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-7844-4
Klíčová slova česky chladné plazma; bariérový výboj; povrchové napětí
Klíčová slova anglicky cold plasma; dielectric barrier discharge; surface tension
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Pawera, učo 166089. Změněno: 9. 3. 2016 09:28.
Anotace
Nové technologie jsou mnohdy obtížně dostupné pro studenty ve školních podmínkách. Často nákladné doprovodné zařízení vyžaduje vysokou čistotu, vysoké vakuum a přísné bezpečnostní podmínky. Chladné plazma je vcelku rozšířené v mnoha průmyslových odvětvích. Zařízení pro plazmatickou úpravu povrchů materiálů je však jednoduché na sestavení i provoz i ve školní laboratoři. Změnit vlastnosti povrchu materiálů můžeme provést působením plazmatu na povrch např. prostřednictvím různých prekurzorů. Jednoduchý způsob, jak pozorovat změny struktury na povrchu je měřením povrchové energie metodou měření kontaktních úhlů pomocí různých kapalin. Příspěvek tak ukazuje výzkumné a experimentální využití chladného plazmatu ve školské praxi. Existuje též verze na CD nosiči, ISBN 978-80-210-7954-0.
Anotace anglicky
New technologies are often not available to students in the school. Expensive equipment requires a support of high purity, high vacuum and strict safety conditions. Cold plasma is quite widespread in many industries. However equipment for plasma surface treatment is quite simple to build and operate even in the school laboratory. Modification of the surface properties of materials can be accomplished by treating plasma on the surface via different precursors (nitrogen, oxygen etc.). A simple way to observe changes in the structure of the surface is the evaluation of the surface energy by measuring the contact angle with various liquids. The contribution presents research and experimental applivation of cold plasma in school practice. There is also a CD version of this book of proceedings, ISBN 978-80-210-7954-0.
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 02:23