RESLOVÁ, Nikol, Martin KAŠNÝ, Michal SLANÝ, Břetislav KOUDELA a Petr KRÁLÍK. Diagnostický panel pro alimentární parazity. In Rutinní analýza nukleových kyselin (RANK 2016). 2016. ISBN 978-80-86895-81-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Diagnostický panel pro alimentární parazity
Název česky Diagnostický panel pro alimentární parazity
Název anglicky Diagnostic panel for foodborne parasites
Autoři RESLOVÁ, Nikol (203 Česká republika, garant, domácí), Martin KAŠNÝ (203 Česká republika, domácí), Michal SLANÝ (203 Česká republika), Břetislav KOUDELA (203 Česká republika) a Petr KRÁLÍK (203 Česká republika).
Vydání Rutinní analýza nukleových kyselin (RANK 2016), 2016.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/16:00090150
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-86895-81-9
Klíčová slova česky xMAP; MAGPIX; diagnostika; bezpečnost potravin
Klíčová slova anglicky xMAP; MAGPIX; diagnostics; food safety
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jarošová, DiS., učo 205746. Změněno: 14. 3. 2018 09:38.
Anotace
Modernizace zemědělských praktik směrem k bio-produkci a alternativním menším chovům, globalizace potravinového trhu se vzrůstajícím transportem zvířat a v neposlední řadě změny klimatu, mají za následek zvyšování rizika spojeného se šířením různých vážných onemocnění, z nichž mnohá jsou vyvolána parazity alimentárního původu. Všechny tyto skutečnosti umocňují potřebu vývoje nových diagnostických nástrojů zaměřených na detekci těchto patogenních agens v potravinách a potravinových produktech určených pro lidskou spotřebu. V souvislosti s touto problematikou je naše práce zaměřena na vývoj spolehlivé a komplexní molekulárně-diagnostické metody, využitelné pro rychlou kontrolu masa a masných výrobků na trhu. Za tímto účelem jsme experimentálně ověřovali vysoce citlivou metodu multiplexní oligonukleotidové ligace - PCR (MOL-PCR). V kombinaci s detekční platformou založenou na magnetických mikrosférách a vyhodnocením prostřednictvím MAGPIX analyzéru, představuje tato metoda velmi robustní diagnostický přístup, umožňující přímé kvantitativní/kvalitativní simultánní testování komplexních a směsných vzorků. Do dnešní doby byly provedeny preliminární optimalizační experimenty, pro něž byly navrženy specifické molekulární sondy umožňující detekci DNA dvou parazitických červů - Trichinella spiralis (část sekvence 18S rRNA genu) a Taenia saginata (část sekvence pro mitochondriální gen COX1). V současné době se optimalizaci podrobuje i postup celkového zpracování vstupního vzorku a izolace DNA.
Anotace anglicky
In recent years, an increased number of reported cases of human infections by parasitic agents present in foodstuffs is recorded in Europe. Among the dominant pathogens are documented protozoa - Giardia intestinalis and Toxoplasma gondii. Cysts of G. intestinalis can survive long term in a cool and moist environment and contaminate e.g. fruit and vegetables growing in soil. Whereas T. gondii is an obligate intracellular parasite of warm-blooded animals, which forms tissue cysts in nervous and muscle tissue of the intermediate host; during the meat processing might be contaminated also tissue of uninfected hosts. Moreover, meat inspection of T. gondii at the slaughterhouses is not legislatively established.
Návaznosti
MUNI/A/1325/2015, interní kód MUNázev: Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách prostředí (Akronym: BIDA5)
Investor: Masarykova univerzita, Analýzy diverzity biologických systémů různých úrovní a na různých škálách prostředí, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 13. 9. 2024 03:47