BARTOŠOVÁ, Michaela, Miroslav SVĚTLÁK, Martina KUKLETOVÁ a Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ. Behaviorální intervence jako možnost prevence zubního kazu u malých dětí. In Víme, jak na zubní kaz. 2015.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Behaviorální intervence jako možnost prevence zubního kazu u malých dětí
Název česky Behaviorální intervence jako možnost prevence zubního kazu u malých dětí
Autoři BARTOŠOVÁ, Michaela, Miroslav SVĚTLÁK, Martina KUKLETOVÁ a Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ.
Vydání Víme, jak na zubní kaz, 2015.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky behaviorální intervence prevence zubní kaz
Klíčová slova anglicky behavioral intervention prevention dental caries
Změnil Změnila: MDDr. Michaela Bartošová, Ph.D., učo 177564. Změněno: 8. 6. 2019 14:19.
Anotace
Cíl: Cílem práce bylo zjistit reakci matek dětí ve věku 11,2 měsíců (SD=2,7) na obrázky dokumentující důsledky neošetřeného zubního kazu v porovnání s obrázky ukazujícími výsledky vhodného chování matky v péči o chrup dítěte. Materiál a metodika: Sestavili jsme dotazník, který obsahoval 20 obrázkových a textových varování týkajících se zubního kazu, z toho 10 pozitivních a 10 negativních. Dotazník byl odeslán 112 matkám elektronicky e-mailem, konečný počet matek, které dotazník vyplnily, však byl pouze 39. Emoční dopad textových varování byl hodnocen pomocí metody Self-Assessement Manikin (SAM), která reprezentuje tři emoční dimenze: valence, arousal a dominance. Výsledky: Ne všechna negativní varování jsou pro matky averzivním podnětem. Za nejvíce negativní obrázkově-textové varování pokládají matky obrázek s kariézním chrupem a popisem „Zanedbání péče o chrup dítěte způsobí vznik zubního kazu“ a za nejvíce pozitivní obrázek usmívajícího se dítěte se zdravým chrupem a popisem „Pravidelná péče chrání chrup Vašeho dítěte“. Matky mají nad jednotlivými negativními varováními vysoký pocit kontroly (nejnižší dominance 6,59). Mezi negativním a pozitivním varováním je silný vztah, takže čím více je podnět nebezpečný (menší valence), tím vyšší arousal vyvolává. Současně, čím je podnět příjemnější, tím vyšší kontrolu nad ním matky mají a naopak, čím vyšší arousal vyvolává, tím je jejich kontrola nad ním nižší. Závěr: Pokud na matku zapůsobíme negativním varováním a tím vyvoláme negativní emoce v podobě strachu o zdraví jejího dítěte, je vhodné jí ve stejném okamžiku, nabídnout i řešení jak se zachovat, aby se vyhnula obávaným následkům svého chování. Vhodná preventivní opatření jsou především kombinace negativního a pozitivního obrázkového a textového varování v čekárnách pediatrů, praktických zubních lékařů, na nástěnkách předškolních zařízení nebo na etiketách slazených nápojů.
Návaznosti
MUNI/A/1359/2014, interní kód MUNázev: Etiopatogeneze, diagnostika a léčba vybraných patologických stavů v dutině ústní
Investor: Masarykova univerzita, Etiopatogeneze, diagnostika a léčba vybraných patologických stavů v dutině ústní, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 21:39