URBANOVÁ, Martina, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ a Klára BROŽOVIČOVÁ. Nový civilní kodex v kontextu právního vědomí. Online. In KRIMINALITA, PREVENCE KRIMINALITY A SPOLEČNOST Sborník príspevku z odborné konference konané u príležitosti 1. rocníku Národního preventivního dne. Brno: Magistrát města Brna, 2018, s. 133-157.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nový civilní kodex v kontextu právního vědomí
Název anglicky The New Civil Code in the Context of Legal Awareness
Autoři URBANOVÁ, Martina, Markéta ŠTĚPÁNÍKOVÁ a Klára BROŽOVIČOVÁ.
Vydání Brno, KRIMINALITA, PREVENCE KRIMINALITY A SPOLEČNOST Sborník príspevku z odborné konference konané u príležitosti 1. rocníku Národního preventivního dne, od s. 133-157, 25 s. 2018.
Nakladatel Magistrát města Brna
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky Právní vědomí; nový občanský zákoník; kvalitativní výzkum; semi-strukturované rozhovory
Klíčová slova anglicky Legal consciousness; new Civil Code; qualitative research; semi-structured interviewing
Změnil Změnila: JUDr. Bc. Markéta Štěpáníková, Ph.D., učo 210387. Změněno: 19. 3. 2021 10:41.
Anotace
Příspěvek je zaměřen na dopady přijetí NOZ na právní vědomí české populace. V jeho úvodu je představeno současné chápání právního vědomí jako projekce právní oblasti do vědomí sociálních subjektů. Poté se text orientuje na možnosti a meze empirického zkoumání dané problematiky. Další část příspěvku se zabývá technikou použitou v této studii, a to semi-strukturovaných rozhovorů. Poté autorky uvádí předběžné výsledky probíhajícího výzkumu. V závěru jsou identifikovány oblasti pro další výzkum. Ústřední otázkou tohoto příspěvku je, zda a jak se přijetí NOZ ovlivnilo právní vědomí v České republice. Hlavní důraz je kladen na výsledky kvalitativního výzkumu právního vědomí v kontextu NOZ. Studie přináší relevantní poznatky o problematice právního vědomí a civilní rekodifikace.
Anotace anglicky
This paper is focused on impact of adoption of the new Civil Code on legal consciousness of the Czech population. Paper first gives a brief overview of the recent understanding of legal consciousness as a projection of the legal issues to consciousness of social actors. It will then go on to possibilities and limits of the empirical investigation of the issue. The third part is concerned with the methodology used for this study including semi-structured interviewing. The fourth part presents the preliminary findings of the ongoing research. Finally, areas for further research are identified. The central question in this paper asks if and how adoption of the new Civil Code influenced legal consciousness in the Czech Republic. The main emphasis will be laid on results of qualitative research of legal consciousness regarding to the new Civil Code. The study offers some important insights into the issue of the Czech legal consciousness.
Návaznosti
MUNI/B/1520/2014, interní kód MUNázev: Vizualization of Law (Akronym: Vizualization of Law)
Investor: Masarykova univerzita, Vizualization of Law, DO R. 2020_Kategorie B - Specifický výzkum - Studentské vědecké konference
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 05:57