VALTROVÁ, Jana. Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století. In Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Konzumace kumysu mezi křesťany v Mongolské říši v perspektivě františkánských misionářů ve 13. století
Název anglicky The consumation of qumis among Christians of the Mongolian empire in the perspective of Franciscan missionaries
Autoři VALTROVÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Olomoucká religionistická konference, 3. ročník, 4.-5.10.2018, Olomouc, 2018.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60304 Religious studies
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/18:00105552
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky františkánské mise; Mongolská říše; středověk; kumys
Klíčová slova anglicky Franciscan missions; Mongolian empire; the Middle Ages; qumis
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Monika Kellnerová, učo 430435. Změněno: 8. 3. 2019 10:06.
Anotace
Příspěvek se zaměřuje na postoje františkánských misionářů Jana z Plano Carpini a Viléma z Rubruku, kteří cestovali k Mongolům v polovině 13. století, v otázce (ne)konzumace kumysu místními křesťany a potenciálními konvertity. Jakožto potravina užívaná v mongolské tradici k rituálním úlitbám, byl kumys některými místními křesťany tabuizován. Současně však představoval ve stepi jednu ze základních potravin. Příspěvek se zaměřuje na otázku, jaké postoje ke kumysu zaujímali tito evropští misionáři a jaké důsledky tabuizace kumysu v souvislosti s jeho rituálním použitím potenciálně mohla mít pro úspěch jejich misijního snažení.
Anotace anglicky
The paper focuses on the question of attitudes of Franciscan friars, who travelled to the Mongols in the 13th century, towards the consumation of qumis by local Christians and potential convertites. For its central role in local religious ritual, qumis was considered by some Christians as a food unacceptable for Christians. The paper analyses the attitudes of Franciscan friars towards the tabuization of qumis and its potential impact on the sucess of their missions.
Návaznosti
MUNI/A/0819/2017, interní kód MUNázev: Nové výzkumné metody v historické religionistice (Akronym: NOVYMHIR)
Investor: Masarykova univerzita, Nové výzkumné metody v historické religionistice, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 21. 9. 2024 05:13