MADAJ, Dominik, Jindra SMUTNÁ, Anna PLESKAČOVÁ, Lukáš PÁCAL, Vendula BARTÁKOVÁ, Veronika ŤÁPALOVÁ, Jana BĚLOBRÁDKOVÁ, Petr JANKŮ a Kateřina KAŇKOVÁ. Vliv pregestačního BMI na hladiny vyšších mastných kyselin u žen s gestačním diabetem S GESTAČNÍM DIABETEM. In 55. Diabetologické dny. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv pregestačního BMI na hladiny vyšších mastných kyselin u žen s gestačním diabetem S GESTAČNÍM DIABETEM
Autoři MADAJ, Dominik, Jindra SMUTNÁ, Anna PLESKAČOVÁ, Lukáš PÁCAL, Vendula BARTÁKOVÁ, Veronika ŤÁPALOVÁ, Jana BĚLOBRÁDKOVÁ, Petr JANKŮ a Kateřina KAŇKOVÁ.
Vydání 55. Diabetologické dny, 2019.
Další údaje
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky gestační diabetes, volné mastné kyseliny, těhotenství
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Pácal, Ph.D., učo 14473. Změněno: 16. 4. 2019 11:05.
Anotace
Nadváha/obezita je klíčovým rizikovým faktorem pro vznik gestačního diabetes mellitus (GDM). Při GDM nedochází pouze k poruše metabolismu glukózy, ale také ke změnám lipidového metabolismu. Cílem studie bylo stanovit vybrané volné vyšší mastné kyseliny u žen s GDM a u zdravých kontrol ve druhém a třetím trimestru těhotenství a posoudit vliv GDM a nadváhy/obezity na hladiny stanovovaných metabolitů.
Návaznosti
NV16-28040A, projekt VaVNázev: Dlouhodobé dopady gestačního diabetes mellitus pro metabolické zdraví žen časně postpartum: význam nových diagnostických kritérií
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 07:54