ZOUHAR, Jan. Nesamozřejmost národa a nesamozřejmost filozofie. In Ivo Pospíšil. Sborník třinácti: mezi generacemi. 1. vyd. Brno: Česká asociace slavistů, 2019, s. 191-212, 21 s. ISBN 978-80-88296-03-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nesamozřejmost národa a nesamozřejmost filozofie
Název česky Nesamozřejmost národa a nesamozřejmost filozofie
Název anglicky On the justification of a nation and its philosophy
Autoři ZOUHAR, Jan.
Vydání 1. vyd. Brno, Sborník třinácti: mezi generacemi, od s. 191-212, 21 s. 2019.
Nakladatel Česká asociace slavistů
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-88296-03-4
Klíčová slova česky český národ, filozofie
Klíčová slova anglicky czech nation, philosophy
Štítky Czech Philosophy
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 23. 2. 2023 15:11.
Anotace
Od počátku 19. století byly kladeny otázky po smyslu české národní existence i po smyslu pěstování české filozofie. Jak existence českého národa, tak existence české filozofie nebyly a nejsou pokládány v českém prostředí za něco samozřejmého, jsou předmětem pochybností i obhajování. Za základní tendence českého filozofického myšlení v 19. a 20. století jsou pokládány stálý zřetel k problematice člověka a společnosti, zájem o filozofii dějin a problém malého národa ve střední Evropě a snaha o využití vlivů z různých evropských i mimoevropských jazykových a sociokulturních oblastí. Jedním z trvalých rysů české filozofie je spojení s živými otázkami národního i individuálního života.
Anotace anglicky
Since the beginning of the 19th century, questions about the role and legitimacy of Czech nation and Czech national philosophy have repeatedly been raised. The legitimacy of Czech nation and Czech philosophy has never been taken for granted and has always been questioned and justified. The basic aspects of Czech philosophy in the 19th and 20th centuries included a constant focus on man and society, an interest in philosophy of history, the problem of a small nation in Central Europe and the attempt to utilize influences from various European and broader linguistic, social and cultural areas. One of the permanent features of Czech philosophy is its connection to topical issues of national and individual life.
Návaznosti
MUNI/A/0963/2017, interní kód MUNázev: Cesty k soudobé filozofii
Investor: Masarykova univerzita, Cesty k soudobé filozofii, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 06:10