HRUBÝ, Petr a Kryštof DERNER. Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit. Archaeologia historica. Brno: Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, roč. 43, č. 1, s. 213-245. ISSN 0231-5823. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit
Název anglicky Farming and food production in medieval mining communities
Autoři HRUBÝ, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Kryštof DERNER (203 Česká republika, domácí).
Vydání Archaeologia historica, Brno, Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, 0231-5823.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Montánní a sídlištní archeologie středověku. URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00109816
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12
Klíčová slova česky středověká hornická sídliště; produkce potravin; subsistence; archeobotanika; archeozoologie
Klíčová slova anglicky medieval mining settlement; food production; subsistence; archaeobotany; archaeozoology
Štítky -, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Igor Hlaváč, učo 342491. Změněno: 26. 3. 2020 10:46.
Anotace
Předmětem studie je otázka obživy a vlastní zemědělské produkce středověkých hornických komunit. Informace o chovu dobytka a spotřebě potravin obsahují báňské zákoníky a další právní prameny 13. a 14. století. Cenné poznatky v podobě archeobotanických a archeozoologických dat přinášejí v posledních letech archeologické výzkumy zaniklých hornických osad na přemyslovském území. Při komplexním přístupu si lze přinejmenším položit otázku, zda byl z hlediska spotřeby potravin režim jejich hospodářství zcela pasivní, konzumní, a tedy plně závislý na okolní zemědělské produkční sféře, či zda měl charakter subsistenčního hospodaření. Autoři se pozastaví i nad doloženým zvířectvem v hornických osadách z hlediska produkce potravin vs. účelového chovu tahounů pro práci v dolech, v úpravnách a v dopravě.
Anotace anglicky
This study focuses on the issue of subsistence and farming production in medieval mining com - munities. Information about the breeding of cattle and food consumption can be found in mining codes of law and other legal sources from the 13th and 14th centuries. In recent years, valuable information in the form of archaeobotanical and archaeozoological data has been provided by archaeological research into deserted mining settlements on a territory owned by tbe Premyslid dynasty. With this comprehensive approach, we can ask whether the form of their agriculture was completely passive and consumerist in regard to food consumption, and thus fully dependent on nearby production areas, or whether it had the character of self-subsistent economy. The authors also discuss animals associated with mining settlements from the perspective of food production vs. breeding horses for work in the mines and cleaning shops and for transport.
Návaznosti
MUNI/A/0930/2018, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace, dokumentace a muzejní prezentace VIII, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 07:21