Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{1536337, author = {Hrubý, Petr and Derner, Kryštof}, article_location = {Brno}, article_number = {1}, doi = {http://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12}, keywords = {medieval mining settlement; food production; subsistence; archaeobotany; archaeozoology}, language = {cze}, issn = {0231-5823}, journal = {Archaeologia historica}, note = {-}, title = {Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit}, url = {https://www.academia.edu/36744583/Ot%C3%A1zka_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD_a_potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A9_produkce_zem%C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%BDch_hornick%C3%BDch_komunit_-_Farming_and_food_production_in_medieval_mining_communities_-_Zur_Frage_der_Landwirtscha}, volume = {43}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 1536337 AU - Hrubý, Petr - Derner, Kryštof PY - 2019 TI - Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit JF - Archaeologia historica VL - 43 IS - 1 SP - 213-245 EP - 213-245 PB - Nakladatelství masarykovy univerzity SN - 02315823 N1 - - KW - medieval mining settlement KW - food production KW - subsistence KW - archaeobotany KW - archaeozoology UR - https://www.academia.edu/36744583/Ot%C3%A1zka_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD_a_potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A9_produkce_zem%C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%BDch_hornick%C3%BDch_komunit_-_Farming_and_food_production_in_medieval_mining_communities_-_Zur_Frage_der_Landwirtscha L2 - https://www.academia.edu/36744583/Ot%C3%A1zka_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD_a_potravin%C3%A1%C5%99sk%C3%A9_produkce_zem%C4%9Bd%C4%9Blsk%C3%BDch_hornick%C3%BDch_komunit_-_Farming_and_food_production_in_medieval_mining_communities_-_Zur_Frage_der_Landwirtscha N2 - Předmětem studie je otázka obživy a vlastní zemědělské produkce středověkých hornických komunit. Informace o chovu dobytka a spotřebě potravin obsahují báňské zákoníky a další právní prameny 13. a 14. století. Cenné poznatky v podobě archeobotanických a archeozoologických dat přinášejí v posledních letech archeologické výzkumy zaniklých hornických osad na přemyslovském území. Při komplexním přístupu si lze přinejmenším položit otázku, zda byl z hlediska spotřeby potravin režim jejich hospodářství zcela pasivní, konzumní, a tedy plně závislý na okolní zemědělské produkční sféře, či zda měl charakter subsistenčního hospodaření. Autoři se pozastaví i nad doloženým zvířectvem v hornických osadách z hlediska produkce potravin vs. účelového chovu tahounů pro práci v dolech, v úpravnách a v dopravě. ER -
HRUBÝ, Petr a Kryštof DERNER. Otázka zemědělství a potravinářské produkce zemědělských hornických komunit. \textit{Archaeologia historica}. Brno: Nakladatelství masarykovy univerzity, 2019, roč.~43, č.~1, s.~213-245. ISSN~0231-5823. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/AH2018-1-12.
|