KROTKÝ, Kristián, Veronika TKÁČOVÁ, Veronika VITOUCHOVÁ, Dávid KÖVÉR, David NOVÁK, Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ a Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ. Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU. Online. In 63. Studentská vědecká konference LF MU. 2019. ISBN 978-80-210-9285-3. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role genetických predispozic v chuťových a dietních preferencích u studentů zubního lékařství LF MU
Název anglicky The role of genetic predispositions in taste and dietary preferences in dentistry students of the Faculty of Medicine MU
Autoři KROTKÝ, Kristián (703 Slovensko, domácí), Veronika TKÁČOVÁ (703 Slovensko, domácí), Veronika VITOUCHOVÁ (203 Česká republika, domácí), Dávid KÖVÉR (703 Slovensko, domácí), David NOVÁK (203 Česká republika, domácí), Lydie IZAKOVIČOVÁ HOLLÁ (203 Česká republika, domácí) a Petra BOŘILOVÁ LINHARTOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání 63. Studentská vědecká konference LF MU, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 10603 Genetics and heredity
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/19:00108550
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 978-80-210-9285-3
Klíčová slova anglicky taste and dietary preferences; genetic predispositions
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 22. 4. 2020 09:32.
Anotace
Úvod a cíl Dietní preference a stravovací návyky jedince jsou faktory, které mohou ovlivňovat vznik zubního kazu. Některé fenotypy chuťových preferencí mají jednoduchou monogenní dědičnost, zatímco většina ostatních podléhá komplexní genetické struktuře. Cílem této studie bylo stanovit vybrané varianty v genech, které se podílejí na chuťovém vnímání (glukózový transportér – GLUT, karboanhydráza – CA, sladké a hořké chuťové receptory – TASR) a analyzovat výsledky v kontextu se stavem chrupu studentů zubního lékařství (ZL) a s jejich dietními a chuťovými preferencemi. Metodika Do studie bylo zařazeno 101 studentů zubního lékařství druhého až pátého ročníku LF MU. Účastníci vyplnili dotazník, který zjišťoval mimo jiné faktory (např. orální hygienu) jejich chuťové a dietní preference. Provedli jsme klinické vyšetření (určení indexu KPE, zub s kazem/výplní nebo extrahován) a genotypizaci 11 jednonukleotidových polymorfizmů (SNPs): SLC2A2 (GLUT2, rs5400), CA6 (rs17032907, rs2274327, rs2274328, rs2274333, rs11576766), TAS1R2 (rs35874116, rs12033832, rs9701796),a TAS2R38 (rs713598, rs1726866) pomocí qPCR s využitím TaqMan fluorescenčních sond. Výsledky Průměrný KPE index ve studované skupině byl 5,6 (± směrodatná odchylka 4,54). Úroveň orální hygieny studentů ZL byla vysoká (četnost čištění, pravidelné preventivní prohlídky, návštěva dentální hygienistky). Zjistili jsme významnou asociaci mezi CA6 rs2274333 SNP a preferencí sladké chuti (P<0,05), TAS1R2 rs9701796 SNP a preferencí kyselé chuti (P<0,01) a TAS2R38 rs172686 SNP a  preferencí slané chuti (P<0,05). Dále byla prokázána významná pozitivní korelace mezi preferencí slané a negativní korelace mezi preferenci hořké chuti a nízkým body mass indexem (P=0,01). Nezjistili jsme vztah mezi stavem chrupu hodnoceným indexem KPE a jednotlivými SNPs (P>0,05). Závěr Naše data podporují zjištění, že komplexní genetické pozadí vnímání chuti jedince může ovlivnit jeho chuťové preference, a  pravděpodobně i jeho stravovací návyky, příp.  celkové zdraví. Při hodnocení stravovacích návyků a orální hygieny by měly být brány v úvahu nejenom socioekonomické a demografické vlivy, ale také chuťové preference, které jsou alespoň zčásti determinovány geneticky. Kohorta studentů zubního lékařství s dobrou úrovní orální hygieny se jeví jako vhodná pro studium genetických predispozic k zubnímu kazu. Poděkování Tato studie byla podpořena specifickým výzkumem MUNI/A/1546/2018, u grantu NV17-30439A a z prostředků poskytnutých Lékařskou fakultou MU juniorskému výzkumníkovi Petře Bořilové Linhartové.
Anotace anglicky
Dietary preferences and eating habits are factors that can influence the development of dental caries. Some phenotypes of taste preferences have a simple monogenic inheritance, while most others are subject to a complex genetic structure. The aim of this study was to determine selected variants in genes involved in taste perception (glucose transporter - GLUT, carbonic anhydrase - CA, sweet and bitter taste receptors - TASR) and to analyze the results in context with the dentition status of dental students (ZL) and their dietary and taste preferences.
Návaznosti
MUNI/A/1546/2018, interní kód MUNázev: Etiopatogeneze, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní a jejich souvislost s celkovým zdravotním stavem
Investor: Masarykova univerzita, Etiopatogeneze, diagnostika a léčba vybraných onemocnění dutiny ústní a jejich souvislost s celkovým zdravotním stavem, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
NV17-30439A, projekt VaVNázev: Moderní biotechnologické a behaviorální přístupy ve výzkumu zubního kazu a strategie jeho prevence
ROZV/23/LF1/2019, interní kód MUNázev: Studium genetické predispozice hostitele a jeho mikrobiomu ve vztahu k chorobám dutiny ústní na jícnu
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium genetické predispozice hostitele a jeho mikrobiomu ve vztahu k chorobám dutiny ústní na jícnu, Interní rozvojové projekty
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 17:07