ČERNÝ, Michal. Jak učíme informační gramotnost? A co jde dělat jinak? In UčitelIN, 19.10.2019, Plzeň. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak učíme informační gramotnost? A co jde dělat jinak?
Název anglicky How do we teach information literacy? And what else can be done?
Autoři ČERNÝ, Michal (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání UčitelIN, 19.10.2019, Plzeň, 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/19:00108425
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky vzdělávání; kurátorství; kurátorství obsahu; pedagogický výzkum
Klíčová slova anglicky education; curatorship; curating content; pedagogical research
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Zuzana Matulíková, učo 405304. Změněno: 1. 4. 2020 20:40.
Anotace
Cílem přednášky nebo workshopu (možné jsou obě varianty) bude reflexe toho, jak s informační gramotností pracujeme ve školním prostředí. Pokusím se ukázat některé zajímavé výsledky výzkumů, které jsme v rámci TAČR projektu provedli a které ukazují, že jde o téma, které (minimálně na středních školách) vstupuje jednak do výuky informatiky, ale také prochází velkým množstvím dalších předmětů. Pokusíme se ukázat, jak ji reflektují školní kurikula, učitelé v rozhovorech i studenti. Cílem bude se v diskusi společně zamyslet nad tím, co do informační gramotnosti spadá, jak ji učit a jakým způsobem ji pomoci kolegům i z jiných předmětů než informatika rozvíjet. Současně bude představen prototyp online učebnice, určené pro střední školy zaměřující se právě na informační gramotnost, jako na jedno ze dvou nejvýznamnějších témat výuky informatiky.
Anotace anglicky
The aim of the lecture or workshop (both possible) will be to reflect on how we work with information literacy in the school environment. I will try to show some interesting results of the research we have done within the TAČR project and show that this is a topic that (at least in secondary schools) enters both computer science education and many other subjects. We will try to show how it reflects school curricula, teachers in interviews and students. The aim will be to discuss together what information literacy is, how to teach it, and how to help colleagues in non-computer science subjects. At the same time, a prototype of an online textbook for secondary schools focusing on information literacy will be introduced as one of the two most important topics of computer science education.
Návaznosti
TL02000040, projekt VaVNázev: Platforma pro transfer znalostí: informační gramotnost pro středoškoláky v otevřeném mash-up virtuálním učebním prostředí (Akronym: TIGUP)
Investor: Technologická agentura ČR, Platforma pro transfer znalostí: informační gramotnost pro středoškoláky v otevřeném mash-up virtuálním učebním prostředí
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 13:45