KOLEJKA, Jaromír, Karel KIRCHNER, Tomáš KREJČÍ, Eva NOVÁKOVÁ, Stanislav ONDRÁČEK a Jana ZAPLETALOVÁ. Předindustriální kulturní krajina Moravy. Málo známé přírodní a kulturní dědictví kolem nás. 1. vyd. Brno: Ústav geoniky AV ČT v Nakladatelství Soliton, 2020, 178 s. ISBN 978-80-87621-14-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Předindustriální kulturní krajina Moravy. Málo známé přírodní a kulturní dědictví kolem nás.
Název česky Předindustriální kulturní krajina Moravy. Málo známé přírodní a kulturní dědictví kolem nás.
Název anglicky The Pre-industrial Cultural Landscape of Moravia. Less known natural and cultural heritage around us
Autoři KOLEJKA, Jaromír, Karel KIRCHNER, Tomáš KREJČÍ, Eva NOVÁKOVÁ, Stanislav ONDRÁČEK a Jana ZAPLETALOVÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, 178 s. 2020.
Nakladatel Ústav geoniky AV ČT v Nakladatelství Soliton
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-87621-14-1
Klíčová slova česky starobylá krajina, regiony Moravy, inventarizace, výstavy
Klíčová slova anglicky ancient landscape, regions of Moravia, inventory, exhibitions
Štítky post-industrial landscape, Remote sensing
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc., učo 1107. Změněno: 11. 11. 2020 18:00.
Anotace
Vzhled současné kulturní krajiny rozhodujícím způsobem určuje reliéf a využití ploch. Tyto faktory společně formují ráz krajiny. Ten pak může být doplňkově definován dalšími parametry, které již ovšem nemají výrazný vizuální charakter. Vzhled krajiny na území dnešní České republiky se v průběhu minulých historických dob různými způsoby měnil. Události minulých dob tak ovlivňovaly i tehdejší ráz krajiny. Na území ČR byla vytýčena a je chráněna řada památkových krajinných zón, které podléhají speciální péči a pozornosti odborné i laické veřejnosti. Evropská úmluva o krajině však ukládá signatářským zemím také péči o „běžnou“ krajinu. Pojem „běžná krajina“ však zahrnuje velmi široké spektrum krajin jak podle vzhledu reliéfu, tak podle vzhledu současného využití, tak podle jejich nesčetných kombinací. Vedle krajin výrazně ovlivněných velkoplošným kolektivním i státním zemědělským a lesnickým využíváním, socialistickou industrializací a překotnou urbanizací v období po 2. světové válce a jevy spojenými s návratem tržního hospodářství, v krajině ČR „přežívají“ rezidua „běžných“ krajin předcházejících období, aniž by jim byla věnována zvláštní pozornost a péče. V podmínkách ČR tak jde o zbytky kulturní krajiny z doby před klíčovými pozemkovými reformami z 19. a 20. století. Části území se zachovalou strukturou využití krajiny, vzniklou cca před polovinou 19. století, lze označit za segmenty předindustriální krajiny. Takové území si zachovalo podobný charakter parcelace a využití pozemků z doby před zahájením hlavní vlny průmyslové revoluce u nás. Srovnávací podklady registrující předindustriální strukturu krajiny jsou představovány starými mapami katastrálního mapování. Vlastní zdroj informací o předindustriální krajině v současnosti je reprezentován recentní barevnou ortofotomapou. Všechny zjištěné zbytky staré předindustriální krajiny tak představují zvláštní případ přírodně kulturního dědictví, které si zaslouží pozornost odborné i laické veřejnosti. Tomu snažení by ráda přispěla i tato publikace a na ni navazující výstavy.
Anotace anglicky
The inventory of segments of the pre-industrial landscape in Moravia was carried out according to a project supported by the Ministry of Culture of the Czech Republic in 2016-2020. During the inventory of the remains of the old cultural landscape, more than 1,400 areas of the ancient landscape structure (land use mosaics) were registered. In these areas there is the same or very similar use of the territory, as presented by maps of the so-called stable cadastre completed in the 1830s. The results show that the segment distribution of the pre-industrial landscape is very uneven. Individual regions of Moravia have different numbers of preserved remains of the old landscape. Part of the solution of this project is informing the public about its results. The preserved segments represent cases of unique natural and cultural heritage and may be the subject of both public interest and legislative protection by the state. The current state of knowledge of this type of heritage in the Czech Republic is currently at a low level. The national or regional inventory is presented here for the first time. Experience to date has shown that the number of examples of this heritage is constantly declining.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 15:11