MAVROGIANNOPOULOU LAPŠANSKÁ, Veronika a Lenka KISSOVÁ. Kompetence učitelů: Strategie versus osobní zkušenost. In 29. Výroční konference České asociace pedagogického výzkumu. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kompetence učitelů: Strategie versus osobní zkušenost
Název anglicky Teachers´ competences: Strategic versus personal view
Autoři MAVROGIANNOPOULOU LAPŠANSKÁ, Veronika a Lenka KISSOVÁ.
Vydání 29. Výroční konference České asociace pedagogického výzkumu, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Sborník konference
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Kompetence učitele, inkluzivní vzdělávání, postoje, odborný rámec
Klíčová slova anglicky Teachers’ competences, inclusive education, attitudes, professional framework
Změnil Změnila: Mgr. Bc. Lenka Kissová, Ph.D., učo 426872. Změněno: 20. 9. 2021 09:51.
Anotace
Přestože různé národní i mezinárodní dokumenty (např. Strategie 2030+) hovoří o nutnosti vytváření kompetenčních profilů či charakteristik kvality učitele, v praxi jsou tyto dokumenty často pouze obecnými vodítky pro učitelovy kompetence. Tato studie analyzuje, jak učitelé subjektivně vnímají svoje kompetence ve vztahu k inkluzivnímu vzdělávání a jak tento pohled odpovídá strategickým dokumentům. Při analýze vycházíme ze 34 hloubkových rozhovorů s pedagogickými pracovníky 3 škol s rozsáhlou inkluzivní praxí. Předběžné výsledky ukazují, že učitelé vnímají svoji přípravu jako nedostatečnou pro práci s rozmanitou třídou.
Anotace anglicky
Even though the different national and international documents, such as Strategy 2030+, stress the necessity to formulate clear competence profiles or characteristics of high-quality educators, in practice they remain only at the level of general references. We analyse how teachers perceive competences they have in relation to inclusive education, and how these match strategic documents. The analysis is based on 34 in-depth interviews with pedagogical staff of 3 schools with extensive inclusive practice. Preliminary results show that teachers perceive their training as insufficient to work with a diverse classroom.
Návaznosti
TL02000064, projekt VaVNázev: Bariéry v inkluzi a jejich překonávání - implementace v prostředí českých základních škol
Investor: Technologická agentura ČR, Bariéry v inkluzi a jejich překonávání - implementace v prostředí českých základních škol
VytisknoutZobrazeno: 12. 9. 2024 21:45