HUSA, Petr, Svatava SNOPKOVÁ a Petr HUSA. Screening hepatitidy D je významný i v České republice. Klinická mikrobiologie a infekční lékařství. Praha: Trios s.r.o., 2021, roč. 27, č. 3, s. 98-103. ISSN 1211-264X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Screening hepatitidy D je významný i v České republice.
Název anglicky Hepatitis D screening is important in the Czech Republic as well.
Autoři HUSA, Petr, Svatava SNOPKOVÁ a Petr HUSA.
Vydání Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, Praha, Trios s.r.o. 2021, 1211-264X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30218 General and internal medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky virus hepatitidy D (HDV); hepatitida D; screening HDV; pegylovaný interferon alfa; bulevirtid
Klíčová slova anglicky hepatitis D virus (HDV); hepatitis D; HDV screening; pegylated interferon-alpha; bulevirtide
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. MUDr. Petr Husa, CSc., učo 945. Změněno: 15. 12. 2021 07:11.
Anotace
Pouze pacienti infikovaní virem hepatitidy B (HBV) se mohou infikovat virem hepatitidy D (HDV). Může se jednat o současnou infekci oběma viry (koinfekce) nebo o superinfekci HDV na již existující infekci HBV. Virus se přenáší parenterálně kontaminovanými jehlami nebo transfuzemi, sexuální a vertikální cesty přenosu jsou relativně vzácné. Chronická hepatitida D je závažnější než jiné formy chronických virových hepatitid vzhledem k rychlé progresi onemocnění do dekompenzované jaterní cirhózy a hepatocelulárního karcinomu (HCC). Jaterní cirhóza se může vyvinout již během 5 let a HCC během 10 let trvání duální infekce. V naprosté většině případů replikace HDV tlumí replikaci HBV. Proto o většiny nemocných nacházíme pozitivitu nukleové kyseliny HDV (HDV RNA) v plazmě, zatímco nukleová kyselina HBV (HBV DNA) je buď velmi nízká, nebo zcela negativní. V České republice zatím neexistuje rutinní screening osob s chronickou infekcí HBV na současnou přítomnost infekce HDV. Jedním z důvodů je i absence schválené léčby hepatitidy D. Jedinou současnou možností léčby je pegylovaný interferon (PEG IFN)-α po dobu 48 týdnů, eventuálně i déle. Tato léčba je ve většině případů bez dlouhodobého efektu. Perspektivní se zdá být léčba bulevirtidem, která však zatím není v České republice schválena.
Anotace anglicky
Only patients infected with hepatitis B virus (HBV) can contract hepatitis D virus (HDV) infection - HDV is acquired simultaneously (co-infection) or as a superinfection in those already infected with HBV. Routes of HDV transmission are contaminated needles or transfusion; sexual and vertical transmission are relatively rare. Chronic hepatitis D is the most serious form of chronic viral hepatitis due to more rapid progression to decompensated cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC) than the other forms of chronic viral hepatitis. Liver cirrhosis can developed in 5 years and HCC in 10 years of dual infection. I most cases HDV suppressed HBV replication. It leads to positivity of HDV nucleic acid (HDV RNA) and negativity or low level of HBV nucleic acid (HBV DNA) in plasma in most patients. At present there is not routine screening of HDV in persons with chronic HBV infection in the Czech Republic. One of the reasons is reduced motivation to screen due to no approved treatment options until recently. The only one possibility of treatment is administration of pegylated interferon (PEG-IFN)-α for 48 weeks or even more. This therapy is without long-term efficacy in most cases. Therapy with bulevirtide seems to be perspective but it has not been approved in the Czech Republic yet.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 14:29