LÁTALOVÁ, Adéla, Pavla LINHARTOVÁ a Tomáš KAŠPÁREK. Dialektická behaviorální terapie u pacientů s hraniční poruchou osobnosti: literární přehled. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Galén, 2021, roč. 117, č. 1, s. 26-32. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dialektická behaviorální terapie u pacientů s hraniční poruchou osobnosti: literární přehled
Název anglicky Dialectical behavior therapy for patients with borderline personality disorder: A literature review
Autoři LÁTALOVÁ, Adéla (203 Česká republika, garant, domácí), Pavla LINHARTOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Tomáš KAŠPÁREK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, Galén, 2021, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00120214
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky dialektická behaviorální terapie; emoční nestabilita; hraniční porucha osobnosti; regulace emocí
Klíčová slova anglicky borderline personality disorder; dialectical behavior therapy; emotion instability; emotion regulation
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 26. 4. 2022 11:31.
Anotace
Tento souborný článek představuje základní komponenty dialektické behaviorální terapie (DBT) a shrnuje dosavadní výzkumné poznatky s důrazem na jejich možné využití v klinické praxi. DBT je komplexní psychoterapeutický program pro léčbu hraniční poruchy osobnosti, který zahrnuje individuální psychoterapii, skupinový trénink dovedností, možnost telefonického koučování a pravidelná supervizní setkání terapeutů. Dosavadní studie potvrzují, že DBT vede k významné redukci sebepoškozujícího a sebevražedného chování, a je proto vhodná pro rizikové pacienty s významně vyjádřenými příznaky z tohoto okruhu. U těchto pacientů vede k behaviorální stabilizaci a umožňuje navázat další psychoterapeutickou prací v následujících fázích léčby.
Anotace anglicky
This literature review presents the main components of Dialectical behavior therapy (DBT) and summarizes current research findings with an emphasis on application in clinical practice. DBT is a complex psycho-therapeutic program for patients with a borderline personality disorder that consists of a combination of individual psychotherapy, skills training group, telephone coaching, and a therapist consultation team. Previous studies confirm that DBT is associated with a significant reduction of suicidal and self-harming behavior. Evidence also suggests the impact of DBT is far more pronounced in patients with severe symptoms, in which it can help achieve behavioral stabilization and makes follow-up care possible.
Návaznosti
MUNI/A/1467/2019, interní kód MUNázev: Neurozobrazovací a neuromodulační metody v psychiatrii (Akronym: ImgModPsych)
Investor: Masarykova univerzita, Neurozobrazovací a neuromodulační metody v psychiatrii, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
NU20-04-00410, projekt VaVNázev: Neurální mechanismy dialektické behaviorální terapie u pacientů s hraniční poruchou osobnosti (Akronym: NU20-04-00410)
Investor: Ministerstvo zdravotnictví ČR, Neurální mechanismy dialektické behaviorální terapie u pacientů s hraniční poruchou osobnosti, Podprogram 1 - standardní
VytisknoutZobrazeno: 19. 7. 2024 07:52