MAREŠ, Petr. Mass-observation: Příklad síly a slabosti přirozeného empirismu. Sociální studie. Brno: Masarykova univerzita, 1998, roč. 3, č. 1, s. 71-84. ISSN 1212-365X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mass-observation: Příklad síly a slabosti přirozeného empirismu
Název anglicky Maas-observation: Strenght and weakness of a natural empirism
Autoři MAREŠ, Petr (203 Česká republika, garant).
Vydání Sociální studie, Brno, Masarykova univerzita, 1998, 1212-365X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/98:00030306
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova anglicky mass observation;qualitative methodology;
Štítky mass observation, Qualitative methodology
Změnil Změnil: prof. PhDr. Petr Mareš, CSc., učo 2193. Změněno: 23. 6. 2008 16:27.
Anotace
Mass-Observation JE metoda ještě spojená s určitým pozitivistickým podtextem, a nevyhovuje plně pozdějším Tylerovým požadavkům na postmoderní etnografii, ale přesto je jednou z prvních velkých sázek na narativní přístup sociologie ke společnosti. V historii zkoumání společnosti je to metoda poněkud unikátní a osamělá, ale přesto (možná právě proto) si zaslouží pozornost. Její aplikace vedla k existenci rozsáhlého archivu dokumentů o lidech a jejich každodenním životě v konkrétních historických událostech. Její základy položili Tom Harrisson, Charles Madge a Humphrey Jennings, když v roce 1937 založili svůj Mass-Observation Archive, určený pro studium každodenního života obyčejných lidí (anthropology of ourselves).
Anotace anglicky
The Mass-Observation was brainchild of Charles Madge and Tom Harrisson in Great Britain. The collectives of artist, students and other voluntary workers led by them undertook the task of creating a new science of ourselves. The Mass-Observation was founded to records the everyday life of ordinary people - to collect data, not to interpret it. Madge and Harrison s approach was to study real life included everything from talking to sleeping, fighting to drinking, churches to brothels, jokes to crowd hysteria. In opposite to survey or opinion poll, his method was very close to natural empiricism like some anthropologists approach (as Harrisson argued, the real social questions will emerge from interaction of both the untrained observer and the scientific expert). The special procedure used by the Mass-Observation team was the Day Survey based on contributions from volunteer writers (volunteer panel). They kept a detailed daily records of their activities. During The Second World War researchers asked volunteer panel to write full personal diaries (for example about 150 women at some time between 1939 and 1945 kept daily diaries which they sent to Mass-Observation in monthly instalments).
VytisknoutZobrazeno: 6. 5. 2024 05:19