DANĚK, Petr. Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla. In XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti. 2022. ISBN 978-80-244-6178-6. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Z fastfoodu na zahrádku: kultivace chuti v prostorech jídla
Název anglicky From the fastfood to the garden: cultivation of taste in the spaces of food
Autoři DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání XXV. Kongres České geografické společnosti a 18. Kongres Slovenskej geografickej spoločnosti, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00129161
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-244-6178-6
Doi http://dx.doi.org/10.5507/prf.22.24461786
Klíčová slova česky potravinové alternativy; samozásobitelství; produkce prostoru; Lefebvre; Foucault; kultivace chuti
Klíčová slova anglicky alternative food networks; food self-provisioning; production of space; Lefebvre; Foucault; cultivation of taste
Změnil Změnil: RNDr. Petr Daněk, Ph.D., učo 849. Změněno: 15. 9. 2022 23:18.
Anotace
Cílem příspěvku je ukázat význam potravinových alternativ při hledání udržitelného, spravedlivějšího a zdravějšího potravinového systému. Použitou metodou je Lefebvrův koncept produkce prostoru a Foucaultova analýza panoptismu, governmentality a jeho koncept heterotopie. Výsledky ukazují na podstatné rozdíly v roli jídla při vytváření různých typů prostoru, a hodnotách, které tyto prostory generují.
Anotace anglicky
The contribution explores the implication of alternative food networks for finding a more sustainable, equitable and healthy food system. Two concepts of relational space are used: Lefebvre s production of space and Foucauldian analysis of panoptic power and governmentality. The results show constitutive differences in the role the food plays in construction of diverse spaces of food, and values, generated by those spaces.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaVNázev: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Grantová agentura ČR, Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 10:11