B 2021

Postupy a nástroje pedagogické evaluace pro (budoucí) učitele

JANÍK, Tomáš, Monika ČERNÁ, Petra VYSTRČILOVÁ, Helena VAĎUROVÁ, Jan NEHYBA et. al.

Základní údaje

Originální název

Postupy a nástroje pedagogické evaluace pro (budoucí) učitele

Název anglicky

Pedagogical evaluation for (future) teachers

Autoři

JANÍK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Monika ČERNÁ (203 Česká republika, domácí), Petra VYSTRČILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Helena VAĎUROVÁ (203 Česká republika, domácí), Jan NEHYBA (203 Česká republika, domácí), Petr SVOJANOVSKÝ (203 Česká republika, domácí), Karel PICKA (203 Česká republika, domácí), Katarína SLEZÁKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Lenka SLEPIČKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Jana KRATOCHVÍLOVÁ (203 Česká republika, domácí)

Vydání

1. vydání. Brno, 95 s. Pedagogický výzkum v teorii a praxi, 2021

Nakladatel

Masarykova univerzita

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14410/21:00128582

Organizační jednotka

Pedagogická fakulta

ISBN

978-80-210-9956-2

Klíčová slova česky

evaluační nástroje; kvalita vzdělávání; pedagogická evaluace; učitel

Klíčová slova anglicky

evaluation instruments; quality of education; evaluation in education; teacher

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 9. 2. 2023 08:40, Mgr. Daniela Marcollová

Anotace

V originále

Kniha je určena budoucím učitelům mateřských a základních škol. Jejím prostřednictvím se budou seznamovat se základy pedagogické evaluace, a to v souvislosti s kvalitou vzdělávání a jejím řízením. Evaluace je zde představena jako oblast výzkumu a praxe. Jsou zde rozlišeny různé typy evaluací mj. také z hlediska jejich aktérů. Dále je zde předložen model kvality vzdělávání, který umožňuje strukturovat výběr dostupných domácích evaluačních rámců, metod a nástrojů využitelných (budoucími) učiteli v praxi. Cílem je podpořit (budoucí) učitele při (auto)evaluačních aktivitách ve školách a při jejich profesním rozvoji.

Anglicky

The book is intended for future kindergarten and primary school teachers. It will introduce them to the basics of pedagogical evaluation in the context of educational quality and its management. Evaluation is presented here as an area of research and practice. Different types of evaluation are distinguished, among other things, in terms of their actors. Furthermore, a model of educational quality is presented to structure the selection of available indigenous evaluation frameworks, methods and tools for use by (future) teachers in practice. The aim is to support (future) teachers in (self-)evaluation activities in schools and in their professional development.

Návaznosti

CZ.02.3.68/0.0/0.0/19_068/0016170, interní kód MU
Název: Zkvalitnění a Inovace Přípravy budoucích učitelů na MUNI (Akronym: ZIP MUNI)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Zkvalitnění a Inovace Přípravy budoucích učitelů na MUNI, PO 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání