KOLUMBER, Tereza a Jiří ZOUNEK. Meziválečná výuka cizích jazyků na příkladu baťovské cizojazyčné školy. Pedagogicka orientace. Brno: Masarykova univerzita, 2023, roč. 32, č. 2, s. 115-130. ISSN 1211-4669. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/PedOr2022-2-115.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Meziválečná výuka cizích jazyků na příkladu baťovské cizojazyčné školy
Název anglicky lnterwar foreign language education in one of Baťa's foreign language schools
Autoři KOLUMBER, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří ZOUNEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Pedagogicka orientace, Brno, Masarykova univerzita, 2023, 1211-4669.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/23:00130525
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PedOr2022-2-115
Klíčová slova česky baťovské školství; Zlín; výuka cizích jazyků; reforma školy; meziválečné období
Klíčová slova anglicky Baťa's education; Zlín; foreign language education; school reform; the interwar period
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 10. 3. 2024 13:21.
Anotace
Příspěvek se soustředí na výuku cizích jazyků v prostředí baťovského Zlí na ve třicátých letech minulého století na příkladu soukromé cizojazyčné školy. Cílem příspěvku je prozkoumat, popsat a vysvětlit vznik a další vývoj cizojazyčné školy a rozvíjení jazykových schopností žáků v jejích podmínkách v období meziválečném. Metodologicky vycházíme z tradičně používaných metod historického výzkumu (metoda přímá a nepřímá). Vzdělávací instituci zkoumáme jak ze širších celospolečenských souvislostí, tak zároveň sledujeme každodenní život školy pomocí historiografického přístupu mikrohistorie. Předložená studie je rozdělena na tři části. Nejprve vysvětlujeme metodologii výzkumu, poté se zaměřujeme na faktory ovlivňující vznik a organizaci zkoumané cizojazyčné školy, a nakonec se zabýváme rozvíjením jazykových schopností žáků. Výsledky výzkumu ukazují úzké propojení vedení koncernu Baťa a života zkoumané školy. Výběr a způsob zprostředkování učiva nebyl determinován pouze potřebami výrobního podniku, ale i meziválečným reformním hnutím a novými přístupy k výuce cizích jazyků.
Anotace anglicky
This paper focuses on foreign language education in the environment of Baťa's Zlín in the 1930s through the example of a private foreign language school. The aim of the study is to examine, describe and explain the establishment and further development of this school and foreign language education in the conditions of the school in the interwar period. Methodologically, this paper is based on traditionally used methods of historical research (the direct and indirect methods). We study the educational institution from a broader social context, as well as examine the daily life of the school using the histographic approach of microhistory. The presented study is divided into three parts. First, we explain the research methodology, then focus on the factors influencing the establishment and organization of the educational institution, and finally, we deal with the development of language skills. The research results show a close connection between the management of the Baťa Group and the life of the examined school. The content of the lessons was determined not only by the needs of the manufacturing company but also by the interwar reform movement and by new approaches to foreign language education.
Návaznosti
MUNI/A/1401/2022, interní kód MUNázev: Výstupy učení v kontextu faktorů vzdělávacích institucí
Investor: Masarykova univerzita, Výstupy učení v kontextu faktorů vzdělávacích institucí
VytisknoutZobrazeno: 10. 5. 2024 22:03