HAVLÍKOVÁ, Petra a Iva ŠMÍDOVÁ. Bagatelizace a nerovnosti : Analýza rozsudků sexuálního a domácího násilí. Online. 1. vyd. Praha: ProFem, 2023, 76 s. ISBN 978-80-908931-0-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bagatelizace a nerovnosti : Analýza rozsudků sexuálního a domácího násilí
Název anglicky Downplaying and Inequalities : Analysis of court judgements on sexual and domestic violences
Autoři HAVLÍKOVÁ, Petra (203 Česká republika, domácí) a Iva ŠMÍDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 76 s. 2023.
Nakladatel ProFem
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW full-text
Kód RIV RIV/00216224:14230/23:00131124
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-908931-0-8
Klíčová slova česky genderové nerovnosti; násilí; reprodukce stereotypů; soudní rozsudky; sociálně vědní analýza
Klíčová slova anglicky gender inequalities; violences; reproduction of stereotypes; court judgements; social science analysis
Štítky court judgements, Czech Republic, Equality, gender relations, gender stereotypes, gendered social structure, inequalites, legitimization strategies, qualitative research, rivok, violences
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Iva Šmídová, Ph.D., učo 7385. Změněno: 27. 7. 2023 15:12.
Anotace
Publikace „Bagatelizace a násilí“ je sociálně-vědná reflexe genderovaného a sexuálního násilí a reprodukce genderových stereotypů v textech soudních rozsudků. Jde o kvalitativní analýzu 72 textů rozsudků z let 2019–20 v případech znásilnění a domácího násilí. Analyzován byl soubor anonymizovaných rozsudků, které poskytla organizace proFem. Analýza se zaměřila na to, jak jsou v rozsudcích vykreslováni pachatelé a oběti trestných činů, jak jsou odůvodňovány tresty a jak soud zachází s výpověďmi jednotlivých aktérů nebo jakou váhu dává znaleckým posudkům. Na těchto podkladech analýza poodkrývá praxi soudů a naznačuje, kdy a jak český soudní systém spíše reprodukuje genderové stereotypy a kdy je překonává. Text zachycuje, jak se celospolečenské nastavení promítá do soudní praxe.
Anotace anglicky
The publication „Downplaying and Inequalities“ presents a social-scientific reflection of gendered and sexual violences and the reproduction of gender stereotypes in the texts of court judgments. It is a qualitative analysis of 72 judgment texts from 2019-20 in cases of rape and domestic violence. A set of anonymized judgments provided by the proFem organization was analysed. The analysis focused on how perpetrators and victims of crimes are portrayed in the judgments, how punishments are justified and how the court treats the statements of individual actors or what weight it gives to expert opinions. Based on these sources, the analysis highlights the practice of the courts and indicates when and how the Czech judicial system tends to reproduce gender stereotypes and when it overcomes them. The text captures how the societal setting is reflected in court practice.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 20:02