HUSA, Petr, Svatava SNOPKOVÁ a Petr HUSA. Co je nového v infektologii? Vnitrni Lekarstvi. Nakladatelske Stredisko CLSJE Purkyne, 2024, roč. 70, č. 2, s. 131-137. ISSN 0042-773X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/vnl.2024.026.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Co je nového v infektologii?
Název anglicky What´s new in Infectology?
Autoři HUSA, Petr, Svatava SNOPKOVÁ a Petr HUSA.
Vydání Vnitrni Lekarstvi, Nakladatelske Stredisko CLSJE Purkyne, 2024, 0042-773X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30303 Infectious Diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/vnl.2024.026
Klíčová slova anglicky HIV infection, AIDS, LASER ART, hepatitis D, bulevirtide, hepatitis E, alveolar echinococcosis, alveococcosis
Změnil Změnil: prof. MUDr. Petr Husa, CSc., učo 945. Změněno: 15. 4. 2024 08:03.
Anotace
Infekční choroby představují i ve 21. století závažný zdravotnický, sociální a ekonomický problém. V článku jsou diskutovány nové možnosti léčby virem HIV a virové hepatitidy D, narůstající výskyt virové hepatitidy E a alveolární echinokokózy v České republice. Ve všech případech se jedná o vysoce aktuální témata, které jsou významná v České republice i v mezinárodním měřítku. Dlouhodobě působící pomalu uvolňovaná antiretrovirová léčba (long-acting slow effective release antiretroviral therapy, LASER ART) představuje nejmodernější formu modifikace antiretrovirové léčby (ART). V České republice je k dispozici od února 2023. Podle klinických studií preferuje dlouhodobý léčebný režim 90–98 % pacientů. Bulevirtid (BLV) je syntetický lipopeptid, skládající se ze 47 aminokyselin z domény preS1 velkého proteinu HBsAg, který se váže na vspecifický receptor (sodium taurocholate cotransporting polypetide – NTCP) na povrchu jaterních buněk, a tím brání stupu HDV do hepatocytu. BLV je první schválený antivirový lék pro léčbu hepatitidy D u pacientů s kompenzovaným jaterním onemocněním. Počet hlášených případů akutní hepatitidy E v České republice byl v letech 2016–2021 většinou kolem 200–250 případů ročně. V roce 2022 došlo k nárůstu na 319 a v roce 2023 dokonce na 684 případů akutní hepatitidy E. Co je toho příčinou, není zatím definitivně určeno, ale je velmi pravděpodobné, že tento nárůst souvisí se zvýšenou prevalencí infekce HEV u rezervoárových zvířat. Alveolární echinokokózu způsobuje tasemnice Echinococcus multilocularis sensu lato. V Evropě jsou nejčastějším definitivním hostitelem lišky a mezihostitelem hlodavci (myši, hraboši atd.). K přenosu infekce dochází pozřením vajíček obsažených ve stolici definitivních hostitelů: lesní plody, houby, medvědí česnek a jiné potraviny kontaminované trusem nakažených lišek. Klinicky se onemocnění manifestuje jako invazivní jaterní proces podobný svým růstem a šířením malignímu nádoru, a to i možností metastatického šíření do jiných orgánů.
Anotace anglicky
Infectious diseases are still a major health, social and economic problem in the 21st century. New treatment options for HIV and viral hepatitis D, the increasing incidence of viral hepatitis E and alveococcosis in the Czech Republic are discussed. In all cases, these are highly topical issues that are important in the Czech Republic and internationally. Long-acting slow effective release antiretroviral therapy (LASER ART) represents the most advanced form of modification of antiretroviral therapy (ART). It has been available in the Czech Republic since February 2023. According to clinical trials, 90–98 % of patients prefer a long-term regimen. Bulevirtide (BLV) is a synthetic lipopeptide, consisting of 47 amino acids from the preS1 domain of the large HBsAg protein, which binds to a specific receptor (sodium taurocholate cotransporting polypeptide – NTCP) on the surface of liver cells, thereby preventing HDV from entering the hepatocyte. BLV is the first approved antiviral drug for the treatment of hepatitis D in patients with compensated liver disease. The number of reported cases of acute hepatitis E in the Czech Republic from 2016–2021 was mostly around 200–250 cases per year. There will be an increase to 319 cases of acute hepatitis E in 2022 and even 684 cases in 2023. What is causing this is not yet definitively determined, but it is very likely that this increase is related to the increased prevalence of HEV infection in reservoir animals. Alveolar echinococcosis is caused by tapeworm Echinococcus multilocularis sensu lato. In Europe, foxes are the most common definitive host and rodents (mice, voles, etc.) are intermediate hosts. Transmission of infection occurs by ingestion of eggs contained in the faeces of definitive hosts: berries, mushrooms, wild garlic and other foods contaminated with the faeces of infected foxes. Clinically, the disease manifests itself as an invasive hepatic process similar in growth and spread to a malignant tumour, including the possibility of metastatic dissemination to other organs.
VytisknoutZobrazeno: 30. 4. 2024 12:28