ANDRÁŠIK, Tomáš, Nela WURMOVÁ a Barbora KRČMÁŘOVÁ. IMPROVing Spontaneity: Gestalt Therapy Perspective on Improvisational Theater as a Therapeutical Intervention. Gestalt Review. United States: Penn State University Press, 2024, roč. 28, č. 1, s. 24-53. ISSN 1084-8657. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5325/gestaltreview.28.1.0024.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název IMPROVing Spontaneity: Gestalt Therapy Perspective on Improvisational Theater as a Therapeutical Intervention
Název česky IMPROVing Spontaneity: Improvizační divadlo jako terapeutická intervence v perspektivě gestalt terapie
Autoři ANDRÁŠIK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Nela WURMOVÁ (203 Česká republika) a Barbora KRČMÁŘOVÁ.
Vydání Gestalt Review, United States, Penn State University Press, 2024, 1084-8657.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Spojené státy
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5325/gestaltreview.28.1.0024
Klíčová slova česky improvizační divadlo; gestalt terapie; impro v terapii; spontaneity; estetická improvizace
Klíčová slova anglicky improv theater; Gestalt therapy; improv in therapy; spontaneity; aesthetic improvisation
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Tomáš Andrášik, Ph.D., učo 174314. Změněno: 26. 4. 2024 11:43.
Anotace
This article outlines the theoretical background for improv-therapeutical processes and interventions found in the contemporary theory of the Gestalt therapeutic approach. Although there is a growing number of studies reporting on the potential of improvisational theater in psychological well-being and psychotherapy, few of them explore theoretical parallels with existing psychotherapeutic approaches. This article proposes that the roots and paradigms of improv theater and Gestalt therapy are epistemologically close and explore how concepts specific for relational Gestalt therapy—understanding of self as a process in the phenomenological intersubjective field, an aesthetic approach to mental health, and the notion of creative adjustment—could contribute to the understanding and empowering of the therapeutic processes found in improv theater. The theory proposes that nurturing creative and spontaneous processes in improv possibly contributes to the healthy functioning of the self and, therefore, enhances healthy contact with the environment.
Anotace česky
Tento článek popisuje a teoreticky ukotvuje improvizační terapeutické procesy a intervence v současné teorii gestalt terapeutického přístupu. I přes narůstající počet studií, které referují o potenciálu improvizačního divadla v oblasti well-beingu a psychoterapii, málo z nich zkoumá teoretické paralely s existujícími psychoterapeutickými přístupy. Tento článek argujmentuje, že kořeny a paradigmata improvizačního divadla a gestalt terapie jsou si epistemologicky blízké a zkoumá, jak koncepty specifické pro vztahovou gestalt terapii - porozumění sobě jako procesu v fenomenologickém intersubjektivním poli, estetický přístup k duševnímu zdraví a koncept kreativního přizpůsobení - mohou přispívat k porozumění a posilování terapeutických procesů, jež nacházíme v improvizačním divadle. V článku předkládáme argumentaci, že podpora tvůrčích a spontánních procesů v improvizačním divadle přispívá ke zdravé funkcionalitě v kontaktu s prostředím.
Návaznosti
MUNI/A/1470/2022, interní kód MUNázev: Analýza diverzity socio-kulturních prostředí z perspektivy edukačních jevů
Investor: Masarykova univerzita, Analýza diverzity socio-kulturních prostředí z perspektivy edukačních jevů
VytisknoutZobrazeno: 16. 8. 2024 23:09