KREJČOVÁ, Elena. Ezikovoto nasledstvo na organiziranata prestăpnost prez 90-te godini na 20-ti vek v postkomunističeskite dăržavi. Balkanistic Forum. Blagoevgrad (Bulgaria): South-Western University "Neophite Rilsky", 2024, roč. 33/2024, č. 2, s. 313-323. ISSN 1310-3970. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.37708/bf.swu.v33i2.21.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ezikovoto nasledstvo na organiziranata prestăpnost prez 90-te godini na 20-ti vek v postkomunističeskite dăržavi
Název česky Jazykové dědictví organizovaného zločinu v 90. letech v postkomunistických zemích
Název anglicky The linguistic legacy of organized crime in the 1990s in post-communist countries
Autoři KREJČOVÁ, Elena.
Vydání Balkanistic Forum, Blagoevgrad (Bulgaria), South-Western University "Neophite Rilsky" 2024, 1310-3970.
Další údaje
Originální jazyk bulharština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Bulharsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.100 v roce 2022
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.37708/bf.swu.v33i2.21
Klíčová slova česky neologismy; neosemantismy; organizovaný zločin; slovní zásoba 90. let; lexikální konotace
Klíčová slova anglicky neologisms; neosemanticisms; organized crime; 1990s vocabulary; lexical connotation
Štítky Bulgarian language
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Elena Krejčová, Ph.D., učo 23084. Změněno: 22. 7. 2024 14:52.
Anotace
Sled padaneto na komunističeskite režimi, postkomunističeskite obštestva preživjacha period na intenzivni političeski promeni. Pojavicha se novi političeski partii i strukturi, koito săzdadocha kakto novi programi i koncepcii, taka i terminologija. Rečnikăt na vseki ezik e dinamičen i neprekăsnato se razviva v săotvetstvie s promenite v obštestvoto. Što se otnasja do ezika ot 90-te godini na minalija vek v postkomunističeskite obštestva, možem da posočim, če ezikăt e ogledalo na života okolo nas i negovite ikonomičeski, političeski i socialni kataklizmi. Novite realnosti se otrazjavat v leksikalnata sistema na ezika săs specialna ocenka, založena v semantikata ili konotacijata na opisvanija rečnik. Tezi dumi vsăštnost sa ključovi ponjatija za "novija život" i ežednevieto na prechoda i mogat da se prevărnat v nasoki v izsledvaneto na tozi moderen period. Tekstăt predstavja čast ot săzdadenija ot nas ezikov korpus ot dumi ot 90-te godini na CHCH vek. Obekt na našeto izsledvane sa leksemite, svărzani s organiziranata prestăpnost. Leksikata, svărzana s tova semantično pole, sădărža goljamo količestvo izrazitelnost ili promjana v originalnata semantika.
Anotace česky
Po pádu komunistických režimů postkomunistické společnosti zažila období intenzivních politických změn. Vznikly nové politické strany a struktury, které vytvořily jak nové programy a koncepce, tak terminologii. Slovní zásoba jakéhokoli jazyka je dynamická a neustále se vyvíjí v souladu se změnami ve společnosti. Pokud jde o jazyk 90. let v postkomunistických společnostech, můžeme poukázat na to, že jazyk je zrcadlem života kolem nás a jeho ekonomických, politických a sociálních otřesů. Nové skutečnosti se promítají do lexikálního systému jazyka se zvláštním hodnocením zakotveným v sémantice či konotaci popisované slovní zásoby. Tato slova jsou ve skutečnosti klíčovými pojmy „nového života“ a každodenního života přechodu a mohou se stát vodítkem při studiu tohoto moderního období. Text představuje část námi vytvořeného jazykového korpusu slov z 90. let. Předmětem našeho výzkumu jsou lexémy související s organizovaným zločinem. Slovní zásoba související s tímto sémantickým polem obsahuje velké množství expresivity nebo změny v původní sémantice.
Anotace anglicky
After the fall of communist regimes, post-communist societies experienced a period of intense political change. New political parties and structures emerged that created both new programs and concepts as well as terminology. The vocabulary of any language is dynamic and constantly evolving in line with changes in society. As for the language of the 1990s in post-communist societies, we can point out that the language is a mirror of the life around us and its economic, political and social upheavals. The new realities are reflected in the lexical system of the language with a special evaluation embedded in the semantics or connotation of the described vocabulary. Those words are actually key concepts of the "new life" and everyday life of the transition and can become guidelines in the study of this modern period. The text presents part of the language corpus created by us of the words from the 1990s. The object of our research are the lexemes related to organized crime. Vocabulary related to that semantic field contains a large amount of expressiveness or change in the original semantics.
Návaznosti
MUNI/A/1479/2023, interní kód MUNázev: Identita, ekvivalence a jinakost v slovanských jazycích, literaturách a kulturách
Investor: Masarykova univerzita, Identita, ekvivalence a jinakost v slovanských jazycích, literaturách a kulturách
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:26