DANIHELKA, Jiří. Poznámky k současnému stavu odborného botanického jmenosloví ve vztahu k databázového programu Turboveg. In Viewegh J. [ed.], Problematika lesnické typologie II. Praha: Česká zemědělská univerzita v Praze, 2000, s. 87-91. ISBN 80-213-0626-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Poznámky k současnému stavu odborného botanického jmenosloví ve vztahu k databázového programu Turboveg
Název anglicky On the recent condition of botanical nomenclature in relation to the Turboveg database program
Autoři DANIHELKA, Jiří.
Vydání Praha, Viewegh J. [ed.], Problematika lesnické typologie II, s. 87-91, 2000.
Nakladatel Česká zemědělská univerzita v Praze
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-213-0626-2
Klíčová slova anglicky botanical nomenclature; typology; database
Štítky botanical nomenclature, database, Typology
Změnil Změnil: Ing. Jiří Danihelka, Ph.D., učo 5926. Změněno: 5. 3. 2001 23:17.
Anotace
Příspěvek obsahuje komentář k databázi jmen středoevropské flóry, která je pouzita v databazovém software Turboveg. Autor se domnívá, ze jedním z důvodů nespokojenosti a nedorozumění mezi uzivateli botanického jmenosloví v aplikovaných oborech, jako je ochrana přírody, lesnictví a zemědělství, je náhlý přechod od konzervativní nomenklatury k neověřeným nomenklatorickým novinkám, které byly uplatněny ve flórách z konce osmdesátých let. Autoři databáze středoevropské flóry, která je součástí středoevropské verze programu Turboveg, zaujali umírněný přístup, a proto lze předpokládat, ze databáze bude vhodný podkladem pro výzkum a sdílení informací.
Anotace anglicky
Names of plant taxa used in the Central European version of the database software Turboveg are discussed. A short overview of botanical nomenclature used in Czech floras is given, and the rapid switchover from quite a conservative attitude to unnecessary nomenclatural novelties in the floras from the late eighties is believed to be one of the reasons for confusion and discontent among users in conservation, forestry, and agriculture. The plant names used in the database of the Central European flora, which is incorporated in the Turboveg database, represent a moderate attitude and will provide a solid base for research and data exchange.
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 02:04