2001
Je víno zdravé? Resveratrol ano
PAZOUREK, Jiří a Josef HAVELZákladní údaje
Originální název
Je víno zdravé? Resveratrol ano
Název anglicky
Is wine healthful? Resveratrol is.
Autoři
PAZOUREK, Jiří (203 Česká republika, garant) a Josef HAVEL (203 Česká republika)
Vydání
Praha, 2 s. Vesmír 80(2), 374, 2001
Nakladatel
Vesmír
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Odborná kniha
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/01:00006057
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
resveratrol; wine; polyphenols
Štítky
Změněno: 21. 5. 2003 15:50, doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D.
V originále
Polyfenolické látky ve víně mají významné biologické účinky: a) Antioxidační efekt Bylo klinicky zjištěno, že konzumace červeného vína, vede ke zvýšení krevní hladiny HDL (high density lipids) b) Protirakovinný efekt V roce 1997 zveřejnil tým dr. Pezzuta z illinoiské Univerzity z Chicaga (USA) článek o protirakovinném působení resveratrolu. Bylo zjistěno in vitro i in vivo, že všechny fáze rakovinného procesu byly inhibovány resveratrolem, jehož přítomnost zvyšovala koncentraci enzymu chinon-reduktázy, která metabolicky detoxikuje karcinogeny. Resveratrol také vykazoval protisrážlivý efekt krve a inhiboval aktivitu cyklooxygenázy-1 (COX-1) a hyperoxydáz, navíc u myší, kterým byl podáván karcinogen, též inhiboval rakovinný proces.
Anglicky
Polyfenolic compunds in wine exhibit important biological effects: a) Antioxidation effect It has been clinically proved that consumption of red wine leads to increase in level of HDL (high density lipids)in blood. b) Anticancer effect In 1997 the team of dr. Pezzuto (Illinois University, Chicago, USA) has published an article about anticancer effect of resveratrolu. It has been found in vitro and in vivo, that all stages of the cancer process have been inhibited by resveratrol. Its presence increased concentration of enzyme of quinone-reductase, which metabolically detoxicates carcinogens. Resveratrol also exhibited antiprecipitation effect in blood and inhibited the activity of cyclooxygenase-1 (COX-1) and hyperoxydases. Moreover, mice fed with a carcinogen, resveratrol inhibited the cancer progress.
Návaznosti
MSM 143100011, záměr |
|