B 2001

Resveratrol - elixír života ve víně?

PAZOUREK, Jiří; Zuzana DOBIÁSOVÁ a Josef HAVEL

Základní údaje

Originální název

Resveratrol - elixír života ve víně?

Název anglicky

Resveratrol - an elixir of life in wine?

Autoři

PAZOUREK, Jiří (203 Česká republika, garant); Zuzana DOBIÁSOVÁ (203 Česká republika) a Josef HAVEL (203 Česká republika)

Vydání

Velké Bílovice, 2 s. Vinařský obzor, 94/2, 2001

Nakladatel

ČMVVU - Vinařský obzor

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Odborná kniha

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Kód RIV

RIV/00216224:14310/01:00006058

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

Klíčová slova anglicky

polyphenols; resveratrol; wine
Změněno: 21. 5. 2003 15:43, doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D.

Anotace

V originále

Každé víno obsahuje zhruba 200 různých fenolických látek (jsou označovány jako fenolické, protože formálně chemicky vzato jsou odvozené od fenolu). Některé z nich byly označeny jako biologické antioxidanty, neboť se zjistilo, že zpomalují potenciálně nebezpečné oxidační procesy v buňkách. Podle jiných chemickobiologických hledisek se tyto fenolické látky označují za flavonoidy, taniny nebo fytoalexiny. Posledních pět let je věnována studiu vlivu těchto fenolických látek na lidský organismus mimořádná pozornost.

Anglicky

Wine contains approx. 200 different phenolic compounds (formally derived from phenol). Some of them has been named as biological oxidants because they inhibit potentially dangerous oxidation processes in cells. According to the chemical point of view these compounds are flavonoids, tanines or phytoalexines. The last five years speciall attention has been paid to the study of these compounds effect to human health.

Návaznosti

MSM 143100011, záměr
Název: Struktura a vazebné poměry, vlastnosti a analýza syntetických a přírodních molekulových ansamblů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Struktura a vazebné poměry, vlastnosti a analýza syntetických a přírodních molekulových ansamblů