2001
Resveratrol - elixír života ve víně?
PAZOUREK, Jiří; Zuzana DOBIÁSOVÁ a Josef HAVELZákladní údaje
Originální název
Resveratrol - elixír života ve víně?
Název anglicky
Resveratrol - an elixir of life in wine?
Autoři
PAZOUREK, Jiří (203 Česká republika, garant); Zuzana DOBIÁSOVÁ (203 Česká republika) a Josef HAVEL (203 Česká republika)
Vydání
Velké Bílovice, 2 s. Vinařský obzor, 94/2, 2001
Nakladatel
ČMVVU - Vinařský obzor
Další údaje
Jazyk
čeština
Typ výsledku
Odborná kniha
Obor
10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV
RIV/00216224:14310/01:00006058
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky
polyphenols; resveratrol; wine
Štítky
Změněno: 21. 5. 2003 15:43, doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D.
V originále
Každé víno obsahuje zhruba 200 různých fenolických látek (jsou označovány jako fenolické, protože formálně chemicky vzato jsou odvozené od fenolu). Některé z nich byly označeny jako biologické antioxidanty, neboť se zjistilo, že zpomalují potenciálně nebezpečné oxidační procesy v buňkách. Podle jiných chemickobiologických hledisek se tyto fenolické látky označují za flavonoidy, taniny nebo fytoalexiny. Posledních pět let je věnována studiu vlivu těchto fenolických látek na lidský organismus mimořádná pozornost.
Anglicky
Wine contains approx. 200 different phenolic compounds (formally derived from phenol). Some of them has been named as biological oxidants because they inhibit potentially dangerous oxidation processes in cells. According to the chemical point of view these compounds are flavonoids, tanines or phytoalexines. The last five years speciall attention has been paid to the study of these compounds effect to human health.
Návaznosti
MSM 143100011, záměr |
|