J 2002

Simultaneous determination of trans-resveratrol and sorbic acid in wine by capillary zone electrophoresis

DOBIÁŠOVÁ, Zuzana, Jiří PAZOUREK a Josef HAVEL

Základní údaje

Originální název

Simultaneous determination of trans-resveratrol and sorbic acid in wine by capillary zone electrophoresis

Autoři

DOBIÁŠOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant), Jiří PAZOUREK (203 Česká republika) a Josef HAVEL (203 Česká republika)

Vydání

Electrophoresis, Weinheim, WILEY-VCH Verlag GmbH, 2002, 0173-0835

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10406 Analytical chemistry

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Impakt faktor

Impact factor: 4.325

Kód RIV

RIV/00216224:14310/02:00005482

Organizační jednotka

Přírodovědecká fakulta

UT WoS

000173841000018

Klíčová slova anglicky

Capillary zone electrophoresis; Wine; Solid phase extraction; Resveratrol; Sorbic acid
Změněno: 31. 5. 2003 15:23, RNDr. JUDr. Vladimír Šmíd, CSc.

Anotace

V originále

A method for separation and determination of sorbic acid, a food and beverage preservative, and trans-resveratrol, a biomedically active substance, in wine by capillary zone electrophoresis is described. Solid phase extraction step on C18-column prior to the electrophoretic separation providing lower detection limits was used for trans-resveratrol determination. For determination of sorbic acid direct analysis of wine (without a preconcentration step) was used. The method is rapid and sensitive and was applied to the analysis of wines from Alsace, France.

Návaznosti

MSM 143100011, záměr
Název: Struktura a vazebné poměry, vlastnosti a analýza syntetických a přírodních molekulových ansamblů
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Struktura a vazebné poměry, vlastnosti a analýza syntetických a přírodních molekulových ansamblů