PILOUSOVÁ, Lenka, Roman PANTŮČEK a Jiří DOŠKAŘ. Příprava univerzální sondy pro detekci profágů v kmenech Staphylococcus aureus. In VII. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. Brno: Masarykova univerzita, 2003, s. 65-66. ISBN 80-210-3053-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Příprava univerzální sondy pro detekci profágů v kmenech Staphylococcus aureus
Název anglicky Preparation of an universal probe for prophage detection in Staphylococcus aureus strains
Autoři PILOUSOVÁ, Lenka (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika) a Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika, garant).
Vydání Brno, VII. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, s. 65-66, 2003.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/03:00008582
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3053-4
Klíčová slova anglicky Bacterial Typing Techniques; DNA; Bacteriophages; Staphylococcus aureus; Lysogeny; Multiplex PCR; Prophage detection
Štítky Bacterial Typing Techniques, bacteriophages, DNA, Lysogeny, Multiplex PCR, Prophage detection, Staphylococcus aureus
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 13. 5. 2003 15:36.
Anotace
Většina kmenů patogenního bakteriálního druhu Staphylococcus aureus je lyzogenních a obsahuje ve svém genomu jednoho nebo více profágů. Přítomnost profágů vede ke změnám fenotypových znaků hostitelských kmenů (k tzv. lyzogenním konverzím), které se často týkají jejich patogenity a virulence, anebo navozují necitlivost k dalším fágům. Cílem práce bylo identifikovat genomovou sekvenci společnou pro fágové druhy 3A, 53 a 77 reprezentující sérologické skupiny A, B a F mírných bakteriofágů mezinárodní standardní řady druhu S. aureus a využít ji k přípravě molekulární sondy pro detekci profágových sekvencí v genomech hostitelských kmenů. Vyhledání společné sekvence bylo provedeno reciprokou hybridizací značených celkových genomových DNA fágů 3A a 77 k restrikčním spektrům (HindIII/XbaI) DNA fágů 3A, 53 a 77. Hybridizující restrikční fragmenty byly klonovány a použity jako sondy k ověření přítomnosti identických sekvencí v genomech všech fágů mezinárodní řady. Z testovaných restrikčních fragmentů byl vybrán fragment HindIII/XbaI-F z fága 3A, který hybridizoval k většině fágových DNA (100% zástupců sérologické skupiny A, 100% sérologické skupiny F a 36% sérologické skupiny B fágů mezinárodní standardní řady). Byla stanovena jeho sekvence a srovnána s dosud známými sekvencemi stafylokokových bakteriofágů a profágů identifikovaných v genomech S. aureus. Tato sekvence odpovídá části genu pro integrázu a nekódující oblasti mezi tímto genem a genem pro excizionázu. Připravená sonda je vhodná pro identifikaci všech profágů séroskupin A a F a většiny profágů séroskupiny B v kmenech S. aureus . Výsledky práce ukázaly, že genomy bakteriofágů S. aureus jednotlivých séroskupin obsahují jen velmi omezený počet vzájemně homologních sekvencí DNA, mezi něž patří zejména geny, které se týkají integrace bakteriofágových genomů do genomu hostitelských kmenů.
Anotace anglicky
neuvedeno
Návaznosti
MSM 143100008, záměrNázev: Genomy a jejich funkce
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Genomy a jejich funkce
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 17:15