VAŠÍČEK, Osvald a Hana PYTELOVÁ. Estimation of alternative monetary policy rules and their comparison. Bulletin České ekonometrické společnosti. Praha: Česká ekonometrická společnost, 2004, vol. 11, č. 20, s. 15-28. ISSN 1212-074X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Estimation of alternative monetary policy rules and their comparison
Název česky Odhad alternativních pravidel monetární politiky a jejich srovnání
Autoři VAŠÍČEK, Osvald (203 Česká republika, garant) a Hana PYTELOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Bulletin České ekonometrické společnosti, Praha, Česká ekonometrická společnost, 2004, 1212-074X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/04:00011489
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky monetary policy; forward-looking model; discretion; commitment; Taylor rule; Iterative Extended Kalman Filter Smoother; impulse responses
Štítky commitment, discretion, forward-looking model, impulse responses, monetary policy, Taylor rule
Změnil Změnila: Mgr. Hana Fitzová, Ph.D., učo 13908. Změněno: 23. 5. 2005 15:21.
Anotace
The article shows the optimal monetary policy problem in three different cases. The first is optimization under discretion. This means that a central bank can reoptimize its behaviour each period and is not history dependent. The second approach is optimization under commitment which means that a central bank makes a binding commitment and cant change its behaviour as a reaction to shocks. The last case is a simple Taylor rule which is not a result of optimization process, but demonstrates real behaviour of many central banks. The policy design problem is to characterize how the central bank should adjust the interest rate to the current state of the economy. The article shows the theoretical procedure of finding the optimal monetary policy. Further, it examines and illustrates the behaviour of the presented models on the Czech economy data. Model parameters are estimated simultaneously by the Iterative Extended Kalman Filter Smoother. Impulse responses are tested. Fundamental differences of these thre cases are explained and presented graphically. Results are economically interpreted.
Anotace česky
Článek se zabývá problémem optimální monetární politiky ve třech různých případech. Jedná se nejprve o optimalizaci při diskreci, což znamená, že centrální banka může reoptimalizovat své chování v každé periodě a není závislá na minulosti. Druhý přístup představuje tzv. optimalizaci se závazkem, což znamená, že centrální banka se zaváže k určitému typu chování a toto vytyčené pravidlo dodržuje, i když ekonomiku zasahují nějaké šoky. Posledním případem je Taylorovo pravidlo, které není výsledkem optimalizačního procesu, ale zachycuje reálné chování řady centrálních bank. Úkolem monetární politiky je charakterizovat, jak by centrální banka měla přizpůsobit úrokovou míru aktuálnímu stavu ekonomiky. V článku je předveden teoretický postup hledání optimální monetární politiky. Dále je předvedeno chování modelů na datech české ekonomiky. Parametry modelů jsou simultálně odhadnuty pomocí iterativního rozšířeného Kalmanova filtru-smootheru. Jsou zkoumány impulsní odezvy modelů, výsledky jsou ekonomicky interpretovány a jsou vysvětleny zásadní rozdíly mezi modely.
Návaznosti
GA402/02/0393, projekt VaVNázev: Vliv monetární politiky a vnějších šoků na malou otevřenou ekonomiku
Investor: Grantová agentura ČR, Vliv monetární politiky a vnějších šoků na malou otevřenou ekonomiku
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 16:50