CHVÁTALOVÁ, Kateřina a Jiří SLANINA. Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions. In Vitamins 2004 - Targeted Nutritional Therapy. Pardubice: Univerzita Pardubice. s. 168-168. ISBN 80-7194-644-3. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interaction of Plant Polyphenols with Iron Ions
Název česky Interakce rostlinných polyfenolů s ionty železa
Autoři CHVÁTALOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant) a Jiří SLANINA (203 Česká republika).
Vydání Pardubice, Vitamins 2004 - Targeted Nutritional Therapy, od s. 168-168, 1 s. 2004.
Nakladatel Univerzita Pardubice
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/04:00011718
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISBN 80-7194-644-3
Klíčová slova anglicky polyphenols; iron ions; ferrozin
Štítky ferrozin, Iron ions, Polyphenols
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Slanina, Ph.D., učo 689. Změněno: 31. 5. 2005 12:16.
Anotace
Polyphenols are plant secondary metabolites that are a common part of human diet. Some epidemiological studies have suggested an association between the consumption of polyphenol-rich foods or beverages and the prevention of cardiovascular diseases and cancer. These pathological conditions are connected with excessive free radicals production. Formation of free radicals is closely related to the redox state of iron, e.g. ferrous ions are responsible for hydroxyl radical formation by Fenton reaction. Numerous authors have investigated the free radical scavenging activity of plant polyphenols, and several reports have been made to elucidated iron or copper ions chelating ability of polyphenols, although the interaction of plant polyphenols with transient metal ions has not been fully resolved. In this study we investigated the formation of Fe2+ and Fe3+ complexes with naturally occurring polyphenolic compounds above all phenolic acids by spectrophotometric measurement at pH 7.4. The stability of complexes was evaluated after addition of EDTA and ascorbic acid. Influence of ligands on Fe2+ autooxidation and Fe3+ reducing activity of polyphenols was assessed by determination of Fe2+ concentration using ferrozine. Interaction of polyphenolic compounds with iron was compared with that of ascorbic acid and cysteine. Both ascorbic acid and cysteine inhibited Fe2+ autooxidation and reduced ferric ions, and thus tend to stabilize Fe2+ ions. Conversely, most of polyphenolic compounds showed little or no reducing activity on Fe3+ ions and effectively increased the rate of Fe2+ autooxidation. Analyses of interaction of plant polyphenols with iron may be useful for elucidation of their antioxidant effect.
Anotace česky
Vznik volných radikálů je těsně spojen s redoxním stavem železa, např. železnaté ionty jsou zodpovědné za vznik hydroxylových radikálů Fentonovou reakcí.
Návaznosti
GA303/00/D062, projekt VaVNázev: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
Investor: Grantová agentura ČR, Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:17