ŠMÍD, Radek, Jan JANČA a Lenka ZAJÍČKOVÁ. Ion and Probe Measurements in rf Capacitive Discharges in Argon and Nitrogen. In WDS'04 Proceedings of Contributed papers, Part II. Praha: MATFYZPRESS, 2004, s. 333-338. ISBN 80-86732-32-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ion and Probe Measurements in rf Capacitive Discharges in Argon and Nitrogen
Název česky Měření iontů a sondové měření v kapacitně vázaných výbojích v argonu a dusíku
Autoři ŠMÍD, Radek (203 Česká republika, garant), Jan JANČA (203 Česká republika) a Lenka ZAJÍČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Praha, WDS'04 Proceedings of Contributed papers, Part II, od s. 333-338, 6 s. 2004.
Nakladatel MATFYZPRESS
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10305 Fluids and plasma physics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00010679
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-86732-32-0
Klíčová slova anglicky Langmuir probe; Ion energy distribution; concentration profiles
Štítky concentration profiles, ion energy distribution, Langmuir probe
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. Mgr. Lenka Zajíčková, Ph.D., učo 1414. Změněno: 17. 7. 2007 16:59.
Anotace
We used Langmuir probe and Balzers PPM to determine electron concentration, energy of ions and plasma potential in Ar and N2 discharge. Both diagnostic devices were oriented parallel. The movable electrodes allow a perpendicular spatially resolved measurements. The ion energy distribution (IED) measured at the high power is the same as at the grounded electrode. It exhibited only one peak which was typically found for low voltage modulated r.f. sheaths (the case of grounded electrode). The mean energy of Ar+ and N2+ ions was about 92~\% of the energy related to the plasma potential. Moreover, low energy electron tail appeared in their IEDs. These both facts are explained by collisions in the sheath. Not observed effect of collisions in N+ ions IEDs. The ion mean energies decreased towards the grounded electrodes in agreement with the plasma potential. The ion and electron concentrations showed similar profiles (maximum about 12~mm above the grounded electrode).
Anotace česky
K získání koncentrace elektronů, energie elektronů a plazmového potenciálu, v argonu a dusíku, byla použita Langmuirova sonda a PPM Balzers. Oba diagnostické přístroje byly umístěny paraleně s rovinou elektrod. Pohyblivé elektrody umožňují získat prostorové rozložení parametrů mezi elektrodami. Rozdělovací funkce energie iontu je za vysokých výkonu stejná jako pro zemněnou elektrodu. Projevuje se zde jeden intenzivní pík typický pro stěnové vrstvy u elektrod s malou amplitudou. Střední energie Ar+ a N2+ iontů je zhruba 92% energie odpovídající plazmovému potenciálu. Objevuje se nízkoenergetický pás. Z toho usuzujeme na srážky ve stěnové vrstvě, které nejsou pozorovány pro N+ ionty. Průběh střední energie iontů je ve shodě s průběhem plazmového potenciálu. Koncentrace elektronů a iontů mají stejný profil.
Návaznosti
MSM 143100003, záměrNázev: Studium plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:17