KLÍČOVÁ, Kateřina a Tereza NOVÁKOVÁ. Family Behaviour in Socially Excluded Roma Communities. In Mareš, Petr: Society, Reproduction, and Contemporary Challenges. 2004. vyd. Brno: Barrister, 2004, s. 130-148, 18 s. ISBN 80-86598-67-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Family Behaviour in Socially Excluded Roma Communities
Název česky Rodinné chování v sociálně vyloučených romských komunitách
Autoři KLÍČOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant) a Tereza NOVÁKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání 2004. vyd. Brno, Mareš, Petr: Society, Reproduction, and Contemporary Challenges, od s. 130-148, 18 s. 2004.
Nakladatel Barrister
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/04:00010709
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 80-86598-67-5
Klíčová slova anglicky Family; Roma; socially excluded; communities
Štítky communities, Family, Roma, socially excluded
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Hájková Klíčová, učo 10668. Změněno: 18. 1. 2007 16:16.
Anotace
The text describe life in the Roma families living in Brno, and compare the findings of autors research with those of other reserches. The autors concentrated on the extent to which the Roma family maintains the characteristic of a traditional family and the extent to which, as a consequence of urbanisation and modernisation, it has changed into a strongly differentiated social institution.
Anotace česky
Článek Rodinné chování v sociálně vyloučených romských komunitách si klade za cíl na základě empirického šetření popsat život konkrétních romských rodin žijících ve městě Brně a konfrontovat naše zjištění se závěry dalších výzkumů. Autorky se zaměřily na podání obrazu romské rodiny jako silně diferencované sociální instituce, která sice zachovává jisté znaky tradiční rodiny, z mnoha důvodů se však proměňuje v důsledku urbanizace a modernizace. Rodinné chování, které vychází z kulturních specifik romské komunity, je v současné době determinováno spíše sociálně. Můžeme říci, že rodinné chování romských komunit (forma uspořádání rodiny, charakter příbuzenských vazeb, vzor autority v rodině, strategie při výběru partnera, rodinné zvyky apod.) je velmi pestré a různorodé a proměňuje se v závislosti na příslušnosti k subetnické skupině, míře integrace širší rodiny a zejména v závislosti na míře sociálního vyloučení. V důsledku asimilačních snah z období před rokem 1989 dochází k nuklearizaci romské rodiny, která je následně jako sociální instituce izolována od některých sociálních i občanských institucí, na jiných se naopak, v důsledku absence jiných alternativ, stává závislá. Sociálně vyloučená rodina může, z hlediska společnosti, jen obtížně plnit své základní funkce jakou jsou socializace dětí, poskytování bezpečí nebo emocionální ochranu.
Návaznosti
MSM 142300002, záměrNázev: Děti, mládež a rodina v transformaci (Akronym: MLADĚRO)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Děti, mládež a rodina v transformaci
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 00:52