BARTONIČKA, Tomáš, Joanna FURMANKIEWICZ a Daniel HORÁČEK. Bats of the Sudety Mts. 2004.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bats of the Sudety Mts.
Název česky Netopýři Sudet
Autoři BARTONIČKA, Tomáš (203 Česká republika, garant), Joanna FURMANKIEWICZ (616 Polsko) a Daniel HORÁČEK (203 Česká republika).
Vydání 2004.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Uspořádání konference
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW aktuality
Kód RIV RIV/00216224:14310/04:00010807
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky bats; Sudety Mts.; conservation; research
Štítky bats, conservation, research, Sudety Mts.
Změnil Změnil: doc. Mgr. Tomáš Bartonička, Ph.D., učo 54832. Změněno: 11. 1. 2005 09:32.
Anotace
The 2nd Polish-Czech-German Conference "Bats of Sudety Mountains" was organised by the Czech Bat Conservation Trust (ČESON), the Czech Union of Nature Conservationists (ČSOP) and the Museum and gallery in Česká Lípa. This Symposium follows after the first Polish-Czech-German conference in Jelenia Góra in 2002. The Sudeten are situated on the territories of the three states mentioned above. However, no borders between states do exist to bats. This conference, therefore could be a starting point for the local cross-border chiropterologist research. Thus the main goal of this meeting is the exchange of information and developing of co-operation between chiropterologists working in the Sudetes. Czech Republic joined the European union in May 2004. More extensive protection of bat sites should be provided within the NATURA 2000 network. Therefore a proposal of Special Protected Areas in the Sudety area was discussed within the symposium.
Anotace česky
Druhá polsko-česko-německá konference "Netopýři Sudet" proběhla 17. a 18.9.2004 ve Vlastivědném museu v České Lípě. Počátek konference byl narušen pozdním příjezdem skupiny polských účastníků, proto bylo nutné provést několik organizačních změn a některé příspěvky přeložit až na sobotní dopoledne. Avšak i přes úvodní peripetie se v krátké době organizátorům podařilo situaci zvládnout a nastolit příjemnou přednáškovou a především diskusní atmosféru. Je nutno poznamenat, že účastníci projevili značnou disciplinovanost a to i přes delší diskuse. Jazyková bariéra byla vyřešena skutečně bravurním simultánním překladem profesionálních tlumočníků z polštiny i němčiny. Celkový počet účastníků (16) byl obdobný jako v roce 2002, avšak zaznamenali jsme také nové tváře, především ze strany německých kolegů. Celkem proběhlo 11 přednášek, zabývajících se nejen problematikou netopýrů na zimovištích a faunistikou, ale také přeletovou aktivitou u podzemních úkrytů. Bylo dohodnuto pokračování projektu identifikace Myotis mystacinus/brandtii na nových lokalitách. Ve stavu příprav je nový projekt na území všech tří zúčastněných států věnující se swarmingu vybraných druhů. Večerní program byl zpestřen návštěvou podzemních lomů na pískovec u obce Skalice. V sobotu dopoledne proběhl také blok Natura 2000 a netopýři. Němečtí kolegové, kteří již v minulém roce v tomto ohledu získali zcela konkrétní představy, referovali o jejich systému pravidelného monitoringu.
Návaznosti
MSM 143100010, záměrNázev: Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy.
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Časoprostorová dynamika biodiverzity v ekosystémech střední Evropy
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 18:20