CHRZ, Vladimír a Ivo ČERMÁK. Žánry příběhů, které žijeme. Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi. Praha: Academia, 2005, roč. 49/2005, č. 6, s. 481-495. ISSN 0009-062X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Žánry příběhů, které žijeme
Název česky Žánry příběhů, které žijeme
Název anglicky Genres of stories we live by
Autoři CHRZ, Vladimír (203 Česká republika) a Ivo ČERMÁK (203 Česká republika, garant).
Vydání Československá psychologie : Časopis pro psychologickou teorii a praxi, Praha, Academia, 2005, 0009-062X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.241
Kód RIV RIV/00216224:14230/05:00019312
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000235053900001
Klíčová slova anglicky genre; storytelling; narrative analysis; narrative configuration of experience; plot
Štítky Genre, narrative analysis, narrative configuration of experience, plot, storytelling
Změnil Změnila: Ing. Alena Raisová, učo 36962. Změněno: 2. 7. 2009 12:39.
Anotace
Příspěvek je reflexí pojmu žánr, který se autorům ukázal jako užitečný nástroj interpretace pi jejich práci s narativními rozhovory získanými pomocí metody čáry života. Žánr je nejprve vymezen z hlediska literární vědy jako určitý kód sestávající z pravidel pro konstrukci a pro porozumění literárním dílům. Poté autoři pomocí termínů agon, pathos a anagnorisis vypůjených z oblasti poetiky, avšak psychologicky relevantních, rozlišují tři aspekty žánru životního příběhu: rovinu jednání, rovinu prožívání a rovinu reflexe. Na těchto rovinách postupně artikulují psychologickou relevanci různých žánrů, které jsou ilustrovány výzkumy obou autorů. Dále se autoři zabývají žánrem životního příběhu z hlediska jeho konfigurace, tj. způsobu, jakým jsou jednání a prožívání ztvárněny v rámci určité srozumitelné souvislosti. Pozornost je věnována zápletkám a figurám, které dávají lidskému životu souvislost, směřování a tvar. Konfigurace životních příběhů jsou též ilustrovány příklady z výzkumu. V závěru je diskutována možnost využití typologie žánrových dějů, kterou v rámci literární teorie zformuloval N. Frye.
Anotace anglicky
This paper is an attempt to rexamine the concept of genre and its usefulness in the analysis of life stories. The present analysis is based on narrative interviews focused on the line of a participants life, which he or she was asked to draw. Genre is firstly defined from literary science point of view, as the code consisting of rules for constructing and understanding literary piece of work. After that, inspired by the terms agon, pathos, and anagnorisis, borrowed from the theory of literature, three levels of genre are brought in: action, experiencing, and reflection and psychological relevance of different genres is articulated. The life story genre is also discussed as a kind of configuration, which means storytelling in an intelligible way that expresses continuity, shape and purpose in human life. Some aspects of life story genres and configuration are illustrated by original research examples. The psychological meaning of Northrop Fryes generic plots (mythoi) typology is also examined.
VytisknoutZobrazeno: 12. 5. 2024 22:03