ŠUPÁLKOVÁ, Veronika, Helena STAVĚLÍKOVÁ, Soňa KŘÍŽKOVÁ, Radka MIKELOVÁ, Aleš HORNA, Ladislav HAVEL a René KIZEK. Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí. In Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků. Brno: Masarykova universita, 2006, s. 100-101, 125 s. ISBN 80-210-3943-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Název česky Analýza kapsaicinu pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickou detekcí
Název anglicky Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Autoři ŠUPÁLKOVÁ, Veronika (203 Česká republika), Helena STAVĚLÍKOVÁ (203 Česká republika), Soňa KŘÍŽKOVÁ (203 Česká republika), Radka MIKELOVÁ (203 Česká republika, garant), Aleš HORNA (203 Česká republika), Ladislav HAVEL (203 Česká republika) a René KIZEK (203 Česká republika).
Vydání Brno, Sborník příspěvků VI. Pracovního setkání fyzikálních chemiků a elektrochemiků, od s. 100-101, 125 s. 2006.
Nakladatel Masarykova universita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015602
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3943-4
Klíčová slova anglicky capsaicin; HPLC; electrochemical detection
Štítky capsaicin, electrochemical detection, HPLC
Změnil Změnila: prof. RNDr. Libuše Trnková, CSc., učo 1027. Změněno: 10. 2. 2006 13:39.
Anotace
ÚVOD Paprika (Capsicum, Solanaceae) je rostlina pocházející z Jižní a Střední Ameriky, která se stala součástí našeho jídelníčku. Indiáni znali papriku již před více jako čtyřmi tisíci lety a do Evropy ji přivezli Španělé. Z potravinářského hlediska můžeme papriku považovat jak za potravinu, tak za koření. Typickým znakem papriky je její pálivá chuť způsobená přítomností dusíkaté sloučeniny ze skupiny fenylalkylamidových alkaloidů kapsaicinu. Látka byla poprvé z papriky izolována v roce 1816 a za dalších třicet let dostala svoje jméno. Později se podařilo prokázat, že tato látka je odpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Pravděpodobně nejpálivějším druhem papriky je habanero (Capsicum chinense). V naší práci jsme vyvinuli nový způsob detekce kapsaicinu založený na použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie s elektrochemickým detektorem (HPLC-ED). VÝSLEDKY A DISKUSE V našich experimentech jsme se nejdříve zaměřili na studium základního elektrochemického chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Na základě experimentálních výsledků z cyklické voltametrie jsme se zaměřili na navržení nejvhodnějších podmínek pro průtokovou analýzu kapsaicinu. Ze závislosti výšky signálu a aplikovaného potenciálu jsme sestrojili hydrodynamický voltamogram, pomocí kterého jsme vybrali nejvhodnější potenciál aplikovaný na elektrody. Na pozorovanou elektrochemickou dopověď měl také výrazný vliv průtok mobilní fáze. Při nízkých průtocích byly píky méně vyvinuté a symetrické. Se zvyšující se rychlostí průtoku mobilní fáze byly píky symetrické a velmi dobře vyvinuté. Zjistili jsme, že námi používaná metoda je rychlá, senzitivní a umožňuje stanovit i stopová množství kapsaicinu. Navíc jsme navrženou metodiku aplikovali při analýze rozdílů v obsahu kapsaicinu u jednotlivých sbírkových odrůd papriky. ZÁVĚR Metoda byla optimalizována a následně použita pro stanovení kapsaicinu v plodech papriky. Námi navržený postup bude využit pro charakterizaci jednotlivých odrůd papriky uložených v genové bance s ohledem na obsah kapsaicinu.
Anotace anglicky
Analysis of capsaicin by high performance liquid chromatography with electrochemical detection
Návaznosti
GP525/04/P132, projekt VaVNázev: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy
VytisknoutZobrazeno: 24. 7. 2024 00:10