ZAORÁLKOVÁ, Linda, Viktor KANICKÝ a Aleš HRDLIČKA. Analysis of ceramic tiles by laser ablation-based techniques. Chemické listy. Praha: Česká společnost chemická, 2005, roč. 99, (s), s. 414-416. ISSN 0009-2770.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of ceramic tiles by laser ablation-based techniques
Název česky Analýza keramických obkladů metodami laserové ablace
Autoři ZAORÁLKOVÁ, Linda (203 Česká republika, garant), Viktor KANICKÝ (203 Česká republika) a Aleš HRDLIČKA (203 Česká republika).
Vydání Chemické listy, Praha, Česká společnost chemická, 2005, 0009-2770.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.445
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00025543
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky ceramics; laser ablation; multi-layered samples; depth profile
Štítky ceramics, depth profile, laser ablation, multi-layered samples
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Hrdlička, Ph.D., učo 22863. Změněno: 19. 5. 2009 15:45.
Anotace
Many routine techniques are known in analysis of the ceramics. Classic methods using dissolution and succesive analysis of the solution are time-consuming and destructive. Therefore other methods are employed beside disolution. Laser ablation inductively coupled plasma atomic emission spectrometry (LA-ICP-AES) and laser induced breakdown spectroscopy (LIBS) was used for analysis of tiles which are compound of two or three layers. It was found that laser ablation and other laser techniques could be helpful in ceramic technology as a tool for a depth profiling. These methods are without complicated sample preparation and handling procedures; they are faster; more effective and non-destructive. It means that the laser techniques can be useful in archeology and art as a convenient tool not only for ceramic samples.
Anotace česky
Pro analýzu keramiky se používá řada metod. Klasické metody používající rozklad a následnou analýzu roztoku jsou destruktivní a časově náročné. Proto je snaha používat kromě rozkladu i jiné metody. Laserová ablace ve spojení s atomovou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem (LA-ICP-AES) a spektrometrie laserem indukovaného plazmatu (LIBS) byly použity pro analýzu keramických obkladů. Bylo zjištěno, že metody používající laserové techniky jsou užitečné v technologii keramiky jako nástroj pro hloubkové profilování. Tyto metody jsou bez komplikované přípravy vzorků, jsou rychlé, mohou být užity i v archeologii.
Návaznosti
MSM0021622411, záměrNázev: Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Studium a aplikace plazmochemických reakcí v neizotermickém nízkoteplotním plazmatu a jeho interakcí s povrchem pevných látek
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:02