NĚMCOVÁ, Petra, Alena ŠPANOVÁ, Bohuslav RITTICH a Daniel HORÁK. Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR. In X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů. Brno: Masarykova univerzita. s. 105-105. ISBN 80-210-3942-6. 2006.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR
Název anglicky Optimization of the method of PCR-ready DNA izolation
Autoři NĚMCOVÁ, Petra (203 Česká republika), Alena ŠPANOVÁ (203 Česká republika), Bohuslav RITTICH (203 Česká republika, garant) a Daniel HORÁK (203 Česká republika).
Vydání Brno, X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů, od s. 105-105, 1 s. 2006.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/06:00015625
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-210-3942-6
Klíčová slova anglicky DNA; magnetic particles; Lactobacillus; PCR
Štítky DNA, Lactobacillus, magnetic particles, PCR
Změnil Změnil: doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc., učo 1639. Změněno: 19. 12. 2006 15:31.
Anotace
Byl optimalizován postup izolace bakteriální DNA pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA) (1/1) pokrytých karboxylovými skupinami (0,764 mM COOH/g ). Jako kontrola byly použity magnetické částice silikagelu (CPG, USA). Adsorpce DNA probíhala v prostředí vysoké koncentrace PEG 6000 a NaCl. K testování byla použita DNA izolovaná z bakterií rodu Lactobacillus narostlých v čisté kultuře. Při eluci DNA z částic bylo ověřováno použití různých pufrů (voda, TE, TBE a TAE pufr), doby eluce a způsobů promíchávání částic. Nejvhodnější postup byl použit při izolaci DNA z bakterií rodu Lactobacillus obsažených v mléčných výrobcích. Bakterie rodu Lactobacillus byly identifikovány pomocí PCR s rodově specifickými primery LbLMA 1-rev a R16-1 (Dubernet a spol., 2002). Druh Lactobacillus acidophilus byl identifikován pomocí PCR s druhově specifickými primery Aci I a Aci II (Tilsala a kol., 1997).
Anotace anglicky
The procedure was optimalised for the solid-phase bacterial DNA isolation using magnetic particles P(HEMA-co-EDMA) (1/1)covered by carboxyl groups (0,764 mM COOH/g). Magnetic silica particles (CPG, USA) were used as control. DNA adsorption was carried out in high PEG and NaCl concentrations. DNA isolated from pure cultures of bacteria of genus Lactobacillus was used. DNA elution was tested using different buffers (TE, TBE, TAE, water) and time durations including different intensity of sample mixing. The most suitable procedure was used for DNA isolation from bacteria of genus Lactobacillus in dairy products. Bacteria of genus Lactobacillus were identified using PCR with genus specific primers LbLMA 1-rev and R16-1 (Duberbet et al., 2002). The species Lactobacillus acidophilus was identified using PCR with species specific primers AciI and AciII (Tilsala et al. 1997).
Návaznosti
GA203/05/2256, projekt VaVNázev: Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
Investor: Grantová agentura ČR, Magnetické hydrofilní polymerní mikročástice reagující na vnější stimuly pro lékařství a bioinženýrství
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
1G57037, projekt VaVNázev: Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin.
Investor: Ministerstvo zemědělství ČR, Aplikace molekulárně biologických metod pro efektivní využití genetických zdrojů BMK a pro charakterizaci kvality funkčních potravin
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 11:17