ČEŠKOVÁ, Eva, Hana KUČEROVÁ, Tomáš KAŠPÁREK a Radovan PŘIKRYL. Farmakoterapie kognitivní dysfunkce u schizofrenie. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2006, roč. 102, č. 1, s. 13-17. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Farmakoterapie kognitivní dysfunkce u schizofrenie
Název česky Farmakoterapie kognitivní dysfunkce u schizofrenie
Název anglicky Pharmacotherapy for Cognitive Dysfunction in Schizophrenia
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant), Hana KUČEROVÁ (203 Česká republika), Tomáš KAŠPÁREK (203 Česká republika) a Radovan PŘIKRYL (203 Česká republika).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2006, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00016721
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky cognitive dysfunction; first-episode schizophrenia; atypical antipsychotics; adjunctive treatment; augmentation
Štítky adjunctive treatment, atypical antipsychotics, augmentation, cognitive dysfunction, first-episode schizophrenia
Změnil Změnila: prof. MUDr. Eva Češková, CSc., učo 726. Změněno: 6. 4. 2006 10:09.
Anotace
Kognitivní dysfunkce se nachází u řady neuropsychiatrických onemocnění. Postupně se dostává do středu zájmu z řady důvodů, hlavně však proto, že je důležitým faktorem ovlivňující fungování nemocného. Má řadu komponent, které jsou spojovány s určitým anatomickým a funkčním substrátem. Nejvíce je studována u schizofrenního onemocnění. Z dostupných farmakoterapeutických možností se nabízí atypická antipsychotika a přídatná medikace, která může jejich efekt augmentovat.Atypická antipsychotika se liší s svým farmakologickým profilem, což se také promítá do diferencovaného ovlivnění jednotlivých komponent. Ve srovnání s typickými antipsychotiky je jejich pozitivní ovlivnění kogitivní dysfunkce výraznější. Testována byla augmentace základních neurotransmitérů, které se podílejí na kognitivní dysfunkci.Jedná se o noradrenergní, cholinergní a glutamátergní augmentaci, další možností jsou látky modulující serotonergní receptory. Cholinergnlí augmentace byla primárně propracována u demence.
Anotace anglicky
Cognitive dysfunction is found in many neuropsychiatric disorders. It becomes the centre of attention for many reasons, mainly it is a very important factor influencing the functioning of the patients. The cognitive dysfunction involves several components, which are associated with a certain anatomical and functional substrate. Most studies were performed in patients with schizophrenia. The available pharmacotherapeutic possibilities include atypical antipsychotics and adjunctive treatment, which can further augment the effects of atypicals. The atypicals differ by their pharmacological profile,and this is also reflected in the differentiated effects on individual components. In comparison with typicals, atypical antipsychotics improve cognitive dysfunction more.The augmentation of basal neurotransmitters related to cognitive dysfunction(noradrenaline,acetylcholine, glutamate)and serotonin receptor modulators are studied. The cholinergic augmentation is primarily studied in dementia.
Návaznosti
MSM0021622404, záměrNázev: Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vnitřní organizace a neurobiologické mechanismy funkčních systémů CNS
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:59