PÁCAL, Lukáš, Andrea STEJSKALOVÁ a Kateřina KAŇKOVÁ. Role genetické variability vybraných antioxidačních enzymů u diabetické nefropatie - pilotní výsledky. Diabetologie Metabolismus Endokrinologie Výživa. Praha: TIGIS, 2006, roč. 9, Suppl.2, s. 38-39. ISSN 1211-9326.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role genetické variability vybraných antioxidačních enzymů u diabetické nefropatie - pilotní výsledky
Název anglicky The role of genetic variability in candidate antioxidant enzymes in diabetic nephropathy - a pilot study
Autoři PÁCAL, Lukáš (203 Česká republika), Andrea STEJSKALOVÁ (203 Česká republika) a Kateřina KAŇKOVÁ (203 Česká republika, garant).
Vydání Diabetologie Metabolismus Endokrinologie Výživa, Praha, TIGIS, 2006, 1211-9326.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30202 Endocrinology and metabolism
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/06:00016774
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky diabetes; nephropathy; susceptibility; polymorphism
Štítky Diabetes, nephropathy, polymorphism, susceptibility
Změnil Změnil: Mgr. Lukáš Pácal, Ph.D., učo 14473. Změněno: 25. 4. 2006 14:00.
Anotace
Diabetická nefropatie (DN) se rozvíjí jako důsledek hemodynamických a metabolických změn doprovázejících diabetes. Vzhledem k nepochybné účasti glykooxidace v patogenezi DN jsou faktory zúčastněné v intracelulární regulaci tvorby reaktivních metabolitů kyslíku a pozdních produktů neenzymatické glykace při hyperglykémii jasnými funkčními kandidáty. Poškození DNA prostřednictvím ROS vzniklých v důsledku hyperglykémie aktivuje reparační mechanizmus, jehož součástí jsou i enzymy poly-(ADP-ribóza) polymeráza (PARP), superoxiddismutáza (SOD), kataláza (CAT) a glutathionperoxidáza (GPx). Cílem studie bylo na úrovni (i) jednotlivých jednonukleotidových polymorfizmů (SNPs) a (ii) haplotypů studovat možnou asociaci genetické variability v genech pro PARP, SOD, CAT a GPx s přítomností diabetické nefropatie u diabetiků 2. typu.
Anotace anglicky
Diabetic nephropathy (DN) develops as a result of hemodynamic and metabolic changes accompanying diabetes. Hyperglycemia-induced overproduction of reactive oxygen species (ROS) is an important pathogenic determinant of DN. (In)efficient cellular protection by antioxidant enzymes is reflected in the overall extent of oxidative damage. Genetic variability in genes encoding antioxidant enzymes belong to functional candidates potentially modulating susceptibility to DN. Subsequently, oxidative DNA damage due to ROS overproduction activates DNA reparation. Unfortunately, this further aggravates cellular dysfunction/damage due to consumption of energy substrates and metabolic cofactors. The aim of the study was to investigate relationship between genetic variability in genes encoding poly-(ADP-ribose) polymerase (ADPRT), manganese superoxide dismutase (SOD2), catalase (CAT), glutathion peroxidase (GPx) and susceptibility to DN.
Návaznosti
MSM 141100002, záměrNázev: Molekulární patofyziologie multigenních chorob
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární patofyziologie multigenních chorob
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 09:18