JANEČKA, Jiří a Rostislav MELICHAR. Tachlovický zlom, dobře zdokumentovaný násun v barrandienu. Breiter K. ed. In Sborník abstrakt a exkurzní průvodce. 2. sjezd České geologické společnosti Slavonice 19.22. října 2005. Praha: Česká geologická společnost. s. 55. ISBN 80-7075-653-5. 2005.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Tachlovický zlom, dobře zdokumentovaný násun v barrandienu
Název anglicky The Tachlovice Fault a Well-Documented Thrust in the Barrandian
Autoři JANEČKA, Jiří (203 Česká republika) a Rostislav MELICHAR (203 Česká republika, garant).
Breiter K. ed.
Vydání Praha, Sborník abstrakt a exkurzní průvodce. 2. sjezd České geologické společnosti Slavonice 19.22. října 2005, s. 55-55, 2005.
Nakladatel Česká geologická společnost
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10500 1.5. Earth and related environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/05:00013471
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 80-7075-653-5
Klíčová slova anglicky Prague Synform; Barrandian; Bohemian Massif; Tachlovice Fault; thrust; stratigraphic separation diagram
Štítky barrandian, Bohemian massif, Prague Synform, stratigraphic separation diagram, Tachlovice Fault, thrust
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Rostislav Melichar, Dr., učo 56. Změněno: 23. 9. 2006 18:45.
Anotace
Pražská pánev v tepelsko-barrandienské oblasti (Český masiv), představuje relikt sedimentů ordovicko-devonského stáří, zvrásněný do velkého synklinoria. Tachlovický zlom se řadí mezi hlavní podélné zlomy v pražské pánvi a je situován v jejím severovýchodním křídle. Tachlovický zlom je orientován ve směru vsv-zjz se sklonem 45 k jihovýchodu, jeho délka je minimálně 40 km a lze ho sledovat od okolí Berouna přes Prahu až do Běchovic. Diagram stratigrafické separace pro tachlovický zlom byl konstruován na základě map 1: 25 000. Z interpretace SSD jsme získali argumenty potvrzující plošinově-stupňovitou geometrii tachlovického zlomu. Na základě drobně strukturních prvků (malá odlepení, S-C struktury atd.) jsme zjistili smysl pohybu nadloží směrem k severovýchodu, tedy opačný než bylo dosud uváděno. Tyto poznatky ukázaly, že tachlovický zlom je vrstevně paralelní zlom s plošinově-stupňovitou geometrií, reorientovaný vrásněním jako pokles.
Anotace anglicky
The Prague Synform (Teplá-Barrandian region, Bohemian Massif) represents remains of Ordovician to middle Devonian sedimentary units folded into a large synclinorium. The Tachlovice Fault (Svoboda & Prantl 1948) is one of major longitudinal faults in the Prague Synform located in the NW limb of the synform. This fault at least fourty kilometers in length strikes in WSWENE direction and dips in 45 SE and could be traced from the surroundings of Beroun through Prague to Běchovice. The stratigraphic separation diagram for the Tachlovice Fault was constructed using detailed geological maps (1: 25 000). Based on the interpretation of SSD, we obtained an exact argument for the flat-and-ramp geometry of the Tachlovice Fault. The opposite sense of tectonic transport along this fault top-to-the SE ("normal" faulting) was documented by small-scale structures (small ramps, S-C structures etc.). These arguments shows that the Tachlovice Fault is a flat-and-ramp fault with large bedding-paralell flats reoriented due to folding to a "normal" fault position.
Návaznosti
IAA3013406, projekt VaVNázev: Strukturně geologický a paleotektonický vývoj pražské pánve Barrandienu
Investor: Akademie věd ČR, Strukturně geologický a paleotektonický vývoj pražské pánve Barrandienu
MSM0021622412, záměrNázev: Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální, regionální a lokální úrovni (INCHEMBIOL) (Akronym: INCHEMBIOL)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Interakce mezi chemickými látkami, prostředím a biologickými systémy a jejich důsledky na globální , regionální a lokální úrovni
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 03:20